Marineschepen.nl
 
   
 

Grote Nederlandse bijdrage aan oefening Cold Response


Bericht geplaatst: 22-02-2016 | Laatst aangepast: 22-02-2016

De Koninklijke Marine levert een grote bijdrage aan de Noorse oefening Cold Response. Twee Nederlandse schepen en een onderzeeboot zijn op dit moment samen met vele andere eenheden in Noorse wateren.

Zr.Ms. Rotterdam
Nederlandse Vikings met mariniers rijden van landingsvaartuigen afkomstig van Zr.Ms. Rotterdam tijdens een eerdere editie van Cold Response. (Foto: Defensie)

De LPD's Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam (beide met mariniers) en onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis zullen de komende weken deelnemen aan de grote Noorse oefening Cold Response. Eerder werd hier ook vermeld dat Zr.Ms. Groningen deel zou nemen aan de oefening, maar dat blijkt niet juist.De oefening wordt iedere twee jaar gehouden en dit keer nemen 15.000 militairen uit 14 landen deel. Zij zullen op zee, ter land en in de lucht te maken krijgen met complexe oorlogsscenario's in extreem koude gebieden. Cold Response wordt juist in de winter gehouden om de deelnemende eenheden te laten oefenen in ijskoude omstandigheden, omdat die veel van de militairen en hun materieel vergen. Het Korps Mariniers, dat al decennia de wintertraining in Noorwegen doet, zegt niet voor niets dat wie in arctische omstandigheden kan opereren, echt wereldwijd inzetbaar is.


Het Korps Mariniers is niet alleen vanaf zee, maar ook vanuit de lucht inzetbaar.Cold Response begon formeel afgelopen vrijdag, maar het grootste deel van de Nederlandse marineschepen was al eerder in Noorse wateren in verband met de onderzeebootbestrijdingsoefening Dynamic Guard.

Eerder was ook Zr.Ms. Van Amstel in Noorse wateren, maar dat schip keerde dit weekend de steven richting Den Helder.

Een groot deel van de deelnemende schepen lag in Bergen, net als Zr.Ms. Groningen overigens. De twee Nederlandse LPD's waren daar echter niet bij. Zr.Ms. Rotterdam lag in Harstad waar het de Britse mariniers met hun goederen aan boord kreeg. Zr.Ms. Johan de Witt passeerde gisteren de poolcirkel en kreeg Boreas aan boord, een traditie vergelijkbaar met het Neptunusfeest bij het passeren van de evenaar.

Ook de drie schepen van het permanente NAVO-vlootverband SNMG1 zijn, na het bezoek aan Amsterdam, van de partij in Noorwegen.

Zr.Ms. Groningen was wel in Bergen en verliet vanochtend met een groot deel van de schepen de haven van de Noorse havenstad. De Groningen doet echter niet mee aan Cold Response.

Zr.Ms. Rotterdam gisteren in Harstad.

Zr.Ms. Johan de Witt gisteren in de Noorse Zee.(Gedeeltelijk) overzicht van deelnemende marineschepen:
Zr.Ms. Johan de Witt (LPD)
Zr.Ms. Rotterdam (LPD)
Zr.Ms. Bruinvis (Walrusklasse onderzeeboot)
USS Fort McHenry (Amerikaans Whidbey Islandklasse LPD)
KDM Niels Juel (Deens Iver Huitfeldtklasse fregat)
KDM Triton (Deens Thetisklasse fregat)
ORP Kosciuszko (Pools OH Perryklasse fregat)
HMS Monmouth (Brits Type 23 fregat)
SPS Alvaro de Bazan (SNMG1, Spaans Alvaro de Bazanklasse fregat)
SPS Cantabria (SNMG1, Spaans bevoorradingsschip)
HMS Iron Duke (SNMG1, Brits Type 23 fregat)

Daarnaast zullen ook diverse Noorse marineschepen meedoen, waaronder het Fridtjof Nansenklasse fregat KNM Thor Heyerdahl.


Het Amerikaanse Korps Mariniers heeft materieel in geheime Noorse grotten staan. Vorige week zijn vele voertuigen per trein naar het oefengebied getransporteerd.


Ook kregen de Amerikaanse mariniers les van Noorse instructeurs in het rijden op ijs met een tank: driften dus!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
SNMG1 programma