Vandaag is de grote oefening Cold Response begonnen. De oefening, onder Noorse leiding, is de grootste Noorse oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Onder andere Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Rotterdam en Schiedam doen mee.
De Britse carrier HMS Prince of Wales en het Amerikaanse commandoschip USS Mount Whitney in aanloop naar Cold Response. (Foto: Amerikaanse marine)
Cold Response is een regelmatig terugkerende oefening, die sinds 2005 wordt georganiseerd. Bij deze Noorse oefening zijn vele eenheden uit binnen- en buitenland betrokken op land, in zee en in de lucht. Meerdere Nederlandse marineschepen hebben in het verleden meegedaan en ook dit jaar zijn er Nederlandse marineschepen van de partij. Zondag 6 maart vertrok Zr.Ms. Rotterdam nog vanuit Den Helder naar de Noorse wateren voor deze oefening. Maar ook de NAVO-eskaders SNMG1 (fregatten) en SNMCMG1 (mijnenjagers) hebben zich aangesloten bij de oefening. Hierdoor zijn Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) De Zeven Provinciën en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam deelnemers.
Update: Zr.Ms. Van Amstel (enkele weken onderdeel van SNMG1) heeft het verband van SNMG1 verlaten, zo liet een marinewoordvoerder weten. Het M-fregat voer vanochtend door de Noorse fjorden naar het zuiden, weg van de andere schepen. De Van Amstel was invaller voor De Zeven Provinciën dat kampte met technische problemen. Namens België maakt de mijnenjager BNS Lobelia onderdeel uit van de oefening.
In totaal doen 30.000 militairen (waarvan 8.000 marinemilitairen), 200 vliegtuigen en 50 schepen uit 27 verschillende landen mee. De oefening is verspreid over meerdere delen van Noorwegen. Het doel van de oefening is om te oefenen in het versterken van Noorwegen in een oorlogssituatie. Het fictieve scenario, zo blijkt uit informatie die Noorwegen in januari heeft vrijgegeven, bestaat uit een conflict tussen twee tegenstanders met geavanceerde krijgsmachten ('peer adversaries') waarvan de ene groep in Noord-Noorwegen bij Narvik opereert en het andere deel vanuit Zuid-Noorwegen meer in de buurt van de Zweedse grens operereert. In het midden van Noorwegen, nabij Trondheim, zijn ook activiteiten gepland.
De oefening bestaat, zoals vaker, uit drie fases. Voor de marineschepen, die over een groot gebied ten westen van Noorwegen in internationale wateren beginnen, betekent dat dat zij Noorwegen steeds dichter naderen. Het zwaartepunt van de oefeningen in de latere fases wordt verwacht in de wateren ten westen van Narvik.
Hoewel het scenario fictief is, zijn sterke overeenkomsten te zien met een bekend Koude Oorlog-scenario waarbij Noorwegen wordt aangevallen vanuit het noorden door Russische strijdkrachten. NAVO-eenheden zullen vanuit het zuiden en vanuit zee Noorwegen bevrijden. Een dergelijk scenario met veel aandacht voor de amfibische component op de Oostflank van het NAVO-verdragsgebied kwam in de jaren '70 op.
Slide uit de presentatie van Noorwegen uit januari 2022 over deze oefening. De strijdende partijen worden gecoördineerd vanuit Noorwegen (noordelijke eenheden) en vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum de zuidelijke eenheden. (Beeld: Noorse ministerie van Defensie)
De drie fases bestaan uit een deel waarin de nadruk ligt op operaties op zee: het verkrijgen van toegang tot de zeeën bij Noorwegen. De Sea Lines of Communication (SLOC) moet worden hersteld zodat de amfibische operatie kan plaatsvinden en de logistieke bevoorrading. Middels operaties in de lucht, vanaf zee, in de tweede fase moet de tegenstander de toegang tot het zeegebied ontzegd worden en de luchtverdediging worden aangepakt. Vanaf 21 maart ligt de nadruk op de landoperaties en de amfibische landing. Dan zullen dus ook schepen als Zr.Ms. Rotterdam en HMS Albion een belangrijke rol gaan spelen. (Beeld: Noorse ministerie van Defensie)
Oorlog
Cold Response is lang geleden gepland, maar de oorlog in Oekraïne heeft wel voor wijzigingen gezorgd. Zo hebben Zweden en Finland, beide geen NAVO-landen, zich ook aangesloten bij de oefening. Rusland heeft, ondanks uitnodigingen geen waarnemers gestuurd.
Een andere heel zichtbare wijziging is het (vooralsnog) ontbreken van de Amerikaanse carrier strike group onder leiding van het vliegkampschip USS Harry S. Truman. Dit schip van de Nimitzklasse is met escorteschepen nog altijd in de Middellandse Zee.
Dat betekent niet dat er helemaal geen carrier is. De kleinere Britse carrier HMS Prince of Wales doet wel mee, en het Italiaanse vliegkampschip ITS Giuseppe Garibaldi is een bijzondere verschijning in deze noordelijke wateren.
Afgelopen weekend verzamelden veel schepen zich in Noorse havens. De Nederlandse schepen lieten zich zien in Trondheim. Gisteren vertrokken de schepen naar zee en vanochtend waren zij te zien ten westen van Osenfjorden.
SNMCMG1 in de Noorse fjorden. Zr.Ms. Schiedam is op deze foto als tweede van links te zien. (Foto: NAVO)
Deelnemers
De volgende schepen doen in ieder geval mee:
• Zr.Ms. De Zeven Provinciën (stafschip SNMG1, Nederland)
• Peter Willemoes (Iverhuitfeldtklasse fregat, Denemarken)
• FGS Erfurt (Braunschweigklasse korvet, Duitsland)
• HMS Northumberland (Type 23 fregat, Groot-Brittannië)