Marineschepen.nl
 
   
 

Grote oefening Cutlass Fury, met drie M-fregatten, bijna van start


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 11-09-2019 | Laatst aangepast: 11-09-2019


Afgelopen vrijdag kwamen meer dan 2500 militairen uit acht verschillende landen samen in Halifax voor de start van Cutlass Fury 2019: De grootste door Canada geleide maritieme oefening in tientallen jaren. Maandag beginnen de 20 schepen en 36 vliegtuigen aan deze oefening, waaronder Zr.Ms. van Speijk en twee andere M- fregatten van BelgiŽ en Portugal.

M-fregatten
De M-fregatten BNS Leopold I (ex-Hr.Ms. Karel Doorman) en NRP D. Francisco de Almeida (ex-Hr.Ms. Van Galen) langszij een Amerikaans bevoorradingsschip. Het wachten is natuurlijk op een foto van een mini-reuniŽ op zee met de drie M-fregatten in beeld. (Foto: US Navy)

Van 9 tot 20 september zullen de 20 schepen verschillende oefeningen doen voor de kust van Nova Scotia en Newfoundland om de samenwerking in het Atlantische gebied te bevorderen tussen verschillende NAVO-landen. Marineschepen en militairen uit Canada, Belgie, Denemarken, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nemen deel aan deze NAVO-oefening aan de Oostkust van Canada. Cutlass Fury 2019 bestaat uit verschillende oefeningen, waaronder luchtverdediging en de verdediging tegen andere schepen en onderzeeboten. Het is de grootste Canadese oefening van deze eeuw tot nu toe.Maar liefst drie M-fregatten doen mee aan deze Canadese oefening: BNS Leopold I, het eerste Belgische schip in 10 jaar dat de Atlantische oceaan heeft overgestoken, Zr.Ms. Van Speijk en NRP D. Francisco De Almeida. Zij doen dat als onderdeel van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Na aankomst in Halifax afgelopen vrijdag zouden de schepen het weekend aan de kant blijven. Er was onder andere een vriendschappelijke voetbalwedstrijd Europa vs Noord-Amerika gepland. Uiteindelijk duurde het bezoek aan Halifax echter maar enkele uren aangezien de stad in het pad lag van orkaan Dorian en door de marineleiding van Canada besloten werd om de deelnemende schepen al op vrijdagavond te laten vertrekken. Dit om schade aan de schepen te voorkomen, maar ook om schepen paraat te hebben voor het eventueel leveren van ondersteuning aan de door de orkaan getroffen gebieden in Canada. Het leverde spectaculaire beelden op van Zr.Ms. Van Speijk ('monstergolven' volgens een redacteur zonder zeebenen).De ceremoniŽle start van de oefening met vlootparade en air show moest hierdoor echter worden gecanceld, de schepen hebben uiteindelijk 300 km ten westen van Halifax in de Bay of Fundy beschutting gezocht. Dit bleek niet voor niets, drie dagen na de storm zaten nog steeds tienduizenden huizen in en rond Halifax zonder stroom. Vooralsnog lijkt de nasleep van de orkaan Dorian niet in de weg te staan van de NAVO-oefening zelf, de oefening begon deze week met de bevoorrading op zee van verschillende schepen van de internationale vloot.

De vorige editie van Cutlass Fury was in 2016, en was met 14 schepen een stuk kleiner dan dit jaar. Bij die oefening, waar Nederland niet aan heeft deelgenomen, werd voornamelijk gefocust op verdediging tegen onderzeeboten.

Na de oefening staat de NAVO-oefening Dynamic Mariner op de planning, en zet Zr.Ms. Van Speijk samen met SNMG1 koers richting Spanje. Deze oefening is gericht op het valideren van de mate waarin de verschillende maritieme eenheden met elkaar samenwerken, voor de NATO Response Force 2020. Nederland leidt dat jaar de amfibische taakgroep van de NATO Response Force, en neemt voor zover bekend met zowel Zr.Ms. van Speijk als Zr.Ms. Johan de Witt deel.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen