Marineschepen.nl
 
   
 

Geen marineschip beschikbaar voor Caribisch gebied


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 24-10-2023 | Laatst aangepast: 24-10-2023


Zr.Ms. Groningen keerde afgelopen vrijdag terug naar Nederland. Het patrouilleschip had vanaf mei gefungeerd als stationsschip in het Caribisch gebied en sloot deze periode hiermee af. Er is geen vervangend schip naar de West gestuurd en na navraag van Marineschepen.nl bleek dat er dit najaar tijdelijk geen Nederlands stationsschip in het Caribisch gebied aanwezig zal zijn.

Zr.Ms. Groningen
Zr.Ms. Groningen is één van de vier patrouilleschepen van de Hollandklasse. (Foto: Defensie)

De timing van de terugkeer van Zr.Ms. Groningen was ongelukkig, aangezien orkaan Tammy in de nacht van zaterdag op zondag een gevaar vormde voor onder meer Sint-Maarten. Alle winkels werden uit voorzorg gesloten. Er werd gewaarschuwd voor windstoten tot 200 kilometer per uur, heftige regenval, modderstromen en grondverschuivingen.De premier van Sint-Maarten, Silveria Jacobs, riep de bevolking op om niet op straat te komen en vroeg zelfs om hulp van Defensie. Uiteindelijk passeerde de storm het eiland zondagochtend vroeg aan de noordkant en viel de schade mee. Aangezien het einde van het orkaanseizoen in zicht is, is de kans groot dat dit de laatste grote storm van het jaar was.Geen stationsschip in de West
Dat betekent echter niet dat een stationsschip in de West niet meer nodig is. Naast noodhulp bij natuurgeweld zijn de stationsschepen namelijk ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het onderscheppen van drugstransporten. Dit is uiteraard een minder seizoensgebonden taak. De afgelopen maanden onderschepte de Groningen meerdere drugstransporten.

Nu Zr.Ms. Groningen zich weer in Nederland bevindt, is alleen ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan nog aanwezig in de West. Dit schip werd de afgelopen jaren al meerdere keren ingezet als er noodhulp verleend diende te worden na natuurrampen.

Marineschepen.nl deed navraag over de kwestie bij de Koninklijke Marine, aangezien er nog niets gecommuniceerd was over een vervanger van Zr.Ms. Groningen. Daaruit bleek dat de marine dit najaar tijdelijk geen stationsschip in het Caribisch gebied zal hebben.

Als reden hiervoor wordt aangedragen dat er veel onderhoudswerkzaamheden op de planning staan voor de patrouilleschepen, ook raakte patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vorig jaar juli in brand. Hierdoor is er momenteel geen enkel schip direct beschikbaar. Defensie heeft nog gekeken naar een alternatieve optie voor een stationsschip, maar deze is niet gevonden.

Dit betekent dat, tot Zr.Ms. Holland in januari de reis naar de West maakt, er geen Nederlands stationsschip zal zijn en er dus een gat is van ruim twee maanden. Aan het begin van 2022 was er ook al tijdelijk geen stationsschip in het Caribisch gebied. Dit werd veroorzaakt door een besmettingsgolf van het coronavirus onder de bemanning.

De marine gaf aan dat bij noodgevallen het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën op afroep inzetbaar is vanuit Nederland.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen