In het tv-programma Buitenhof kondigde minister van Defensie Jeanine Hennis gisteren een toekomstvisie op Defensie aan. Het plan moet "heel binnenkort" verschijnen en beschrijft wat volgende kabinetten zouden moeten doen met Defensie.
Minister van Defensie Jeanine Hennis gisteren bij Buitenhof aan tafel. (Beeld: VPRO)
In reactie op een vraag van presentator Marcia Luyten over of Defensie bij nieuwe investeringen zou moeten kiezen tussen de krijgsmachtdelen, zei Hennis in Buitenhof: "Ik stuur heel binnenkort een stuk naar de Kamer waarin ik heel duidelijk de ontwikkelingslijnen schets voor de krijgsmacht." In dit plan komt dus te staan waar op de lange termijn in geïnvesteerd zou moeten worden.
"Krijgsmachtdelen gaan niet evenredig groeien"
De woordvoerder van de minister wilde vandaag niet verder ingaan op het plan. Wel werd bevestigd dat het de eerste keer was dat minister Hennis het nieuwe plan in een interview besprak.
We zullen dus nog even geduld moeten hebben voor meer duidelijk wordt over hoe de huidige minister van Defensie de toekomst van de krijgsmacht met een groter budget ziet. In Buitenhof zei ze wel dat het wat haar betreft niet 20 jaar "een beetje bijplussen" zal zijn, maar dat forse stappen op verschillende terreinen moeten worden gezet. Dat sluit aan op wat zij eerder zei. De grote vraag is natuurlijk wat Defensie met een groter budget zal gaan doen en in hoeverre de organisatie klaar is om te groeien.
Wat Hennis betreft zullen de drie krijgsmachtdelen niet evenveel uit de nieuwe pot met geld krijgen: "Tegelijkertijd is het natuurlijk onzin om te stellen dat die krijgsmachtdelen evenredig moeten groeien. Het gaat om de behoefte die er wordt vastgesteld binnen bijvoorbeeld NAVO-verband."
Het stuk zal door velen met interesse worden gelezen nu de krijgsmachtdelen nieuwe investeringen in materieel, variërend van schepen tot voertuigen, nodig hebben.
Timing
Het is bekend dat er -heel noodzakelijk- al veel langer binnen Defensie wordt nagedacht over de toekomstige ontwikkelingen, in een proces dat ook wel doorontwikkeling krijgsmacht wordt genoemd. Onduidelijk is of dit nieuwe stuk te maken heeft met deze toekomstexercitie van Defensie.
Hoe dan ook is deze toekomstvisie vlak voor de verkiezingen aan de late kant. Een dergelijk plan is heel waardevol, juist een jaar of meer geleden. Nog voor de A-brief onderzeeboten bijvoorbeeld, dan had misschien een hoop discussie en onzekerheid voorkomen kunnen worden. Als de toekomstplannen niet in een wet worden vastgelegd, zoals in België gebeurde, is het nog maar de vraag wat de waarde ervan is na de verkiezingen. Hennis heeft ongetwijfeld onvoldoende tijd om het stuk te implementeren. Tenzij ze natuurlijk voor een tweede termijn als MinDef aan de slag kan gaan.