Marineschepen.nl
 
   
 

Hennis: '2,3 miljard extra voor Defensie nodig'Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-11-2016 | Laatst aangepast: 17-11-2016


Minister van Defensie Jeanine Hennis pleit voor jaarlijks 2,3 miljard euro extra voor defensie vanaf 2018. Gisteren zei ook de meerderheid van de Tweede Kamer voorstander te zijn van een verhoging van het defensiebudget.

Hennis
Minister van Defensie Jeanine Hennis tussen marinemannen en -vrouwen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De nood is hoog bij Defensie en de industrie. Dat bleek ook vandaag tijdens het jaarlijkse defensie symposium van de NIDV in Ahoy. Enerzijds worden al in de vorm van studies voorbereidingen getroffen voor vervanging van materieel, maar het is wachten op groen licht en vooral: budget. Zonder extra budget komen vervangingstrajecten in zwaar weer, maar is zelfs de huidige defensieorganisatie niet zeker.Volgens insiders moet er volgend jaar al een miljard euro bij, anders moet in de huidige organisatie weer gesneden worden.

De begroting voor 2017 is ingediend, dus op heel korte termijn zijn grote verbeteringen niet gepland. Al is de hoop gevestigd op een gunstig regeerakkoord.

Als het echter aan de huidige minister van Defensie ligt, wordt vanaf 2018 het budget met 2,3 miljard opgehoogd. Dat is volgens de minister overigens geen luxe, maar noodzaak. Dat zei Hennis donderdag op de tweede dag van de behandeling van de defensiebegroting.
Voor Hennis is het Europese NAVO-gemiddelde van 1,43 procent van het BBP een eerste richtpunt. Nederland zit nu op 1,16 procent. De laatste keer dat Nederland boven 1,43 procent zat is in 1997.
Tijdens de eerste dag bleek dat een ruime meerderheid van de Kamer voorstander is van een hoger defensiebudget. Alleen GroenLinks, SP en DENK zien dat niet zitten.Alle mooie woorden ten spijt, de problemen van nu bij defensie zijn er niet mee opgelost. Natuurlijk is het eerst nog afwachten hoe lang deze intenties standhouden in de formatie van een nieuwe regering en zo ja hoe hoog het daadwerkelijke bedrag gaat worden.

En een flinke ophoging is nodig als alleen al de huidige defensie in stand gehouden moet worden. Denk dan alleen al aan de vervanging van 23 marineschepen. Het volgende kabinet zal op dat vlak de nodige beslissingen moeten nemen.

Behalve geld is ook snelheid geboden op het gebied van vervanging van onderzeeboten. De A-brief niet de gehoopte versnelling van het project opgeleverd, maar juist discussie en vertraging. De zorg bij bedrijven in binnen en buitenland is nu dat er pas na de formatie van het nieuwe kabinet weer echte stappen worden gemaakt op onderzeebootgebied. Met een beetje pech is dat pas in september 2017.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen