Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Holland en Pelikaan gaan hulp verlenen aan Ha´tiDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-10-2016 | Laatst aangepast: 10-10-2016


Zr.Ms. Holland is onderweg vanuit Curacao naar Ha´ti om noodhulp te verlenen. Dat maakte het Ministerie van Defensie vanochtend bekend. Ook Zr.Ms. Pelikaan vertrok vanochtend richting het door orkaan Matthew getroffen gebied vertrekken. De hulp zal zich vooral richten op het zuidwesten van het land, dat het hardst is getroffen.

Patrouilleschip Holland
Archieffoto van Zr.Ms. Holland. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Na verzoek om hulp door de Ha´tiaanse autoriteiten heeft het kabinet besloten om het patrouilleschip Zr.Ms. Holland en logistiek ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan naar Ha´ti te sturen. Zr.Ms. Holland is sinds begin deze maand stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied.Zr.Ms. Holland met mensen en materieel onderweg
Het patrouilleschip is vandaag vertrokken vanuit Curacao. Behalve de 55 vaste bemanningsleden en 20 aanvullende bemanningsleden, zijn mariniers van het 32e raiding squadron en een hydrografisch team aan boord. Het hydrografisch team heeft als taak het in kaart brengen van vaarwegen en de bodem van de havens om zeker te stellen dat schepen met hulpgoederen kunnen afmeren.

Ook zijn er extra medici aan boord gestapt, zowel militaire verpleegkundigen als artsen. Er is een team genisten van de landmacht aan boord, dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van de geleden schade en in constructiewerkzaamheden. Ook zijn er specialisten van het Rode Kruis geŰmbarkeerd.

De patrouilleschepen van de Hollandklasse zijn ontworpen voor inzet laag in het geweldspectrum en onder andere voor het verlenen van noodhulp. Zo is er plaats voor containers met bijvoorbeeld hulpgoederen en is er een multifunctionele ruimte waar extra slaapplaatsen kunnen worden gecreeŰrd of materieel kan worden opgeslagen.

De Holland heeft naast extra bemanningsleden, extra goederen aan boord gekregen. Het stationsschip beschikt over een noodhulppakket met daarin constructiematerieel om huizen of wegen vrij te maken van puin. Maar er is ook een container aan boord gegaan met shelterboxen. Hierin zit materieel om een klein gezin gedurende een korte periode te voorzien van een dak boven hun hoofd. Daarnaast neemt het schip grote voorraden water en eenvoudige voeding mee om uit te delen. Ook zijn er extra vaartuigen aan boord gehesen om de hulp vanaf zee naar het land te brengen, mocht het marineschip nergens kunnen afmeren.Zr.Ms. Pelikaan vertrok later naar Ha´ti: rond 1100 uur Nederlandse tijd. Het logistiek ondersteuningsschip werd op Curašao beladen met extra goederen en mensen, waarna het koers zette naar het noorden.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hollandklasse
Zr.Ms. Pelikaan
PELI naar Ha´ti na aardbeving