Marineschepen.nl
 
   
 

Holland vangt twee keer drugs in een nacht


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-06-2021 | Laatst aangepast: 17-06-2021


Het stationsschip in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Holland, heeft afgelopen vrijdag twee drugsvangsten in een nacht gedaan. Dat is voor het eerst, de vangsten zijn bovendien de eerste sinds september 2020. De drugsvangsten werden vanmiddag bekendgemaakt.

HOLL
Drugs en de NH-90 helikopter op het helidek van Zr.Ms. Holland. (Foto: Koninklijke Marine)

In de Caribische Zee zetten afgelopen vrijdag twee FRISC'en van Zr.Ms. Holland de achtervolging in nadat een zogenaamde go-fast met vermoedelijk drugs probeerde te ontkomen. Met waarschuwingsschoten is geprobeerd de go-fast tot stoppen te krijgen. Toen daar niet op werd gereageerd, werden de buitenboordmotoren van de go-fast onder vuur genomen, waarna de drie opvarenden zich overgaven.Aan boord van de go-fast werd een semiautomatisch vuurwapen gevonden, zo meldt Defensie vanmiddag. Een deel van de drugs was overboord gegooid, maar kon nog uit het water worden gehaald. Twee van de drie opvarenden hadden de Dominicaanse nationaliteit, nummer drie was een Colombiaan.

De tweede onderschepping had plaats in de vroege ochtend. Opnieuw negeerde een go-fast verzoeken om te stoppen en waarschuwingsschoten. "Uiteindelijk zijn de buitenboordmotoren kapotgeschoten vanuit de NH90-maritieme gevechtshelikopter", laat Defensie weten. De NH-90 opereert vanaf Zr.Ms. Holland.

Een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers hebben de drie Venezolaanse personen aan boord aangehouden. Er werd hiermee 585 kilo coca´ne onderschept. Met de drugs zijn ze overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.Record
De twee drugsvangsten zijn een record. Niet vanwege de grootte; de vangsten zijn op die ranglijst slechts middenmoters. De Groningen ving in september nog 1720 kg coca´ne. Bijzonder is dat de twee vangsten zo snel achter elkaar werden gedaan. Het vorige record stond op naam van Zr.Ms. Van Amstel, dat in april 2017 in een tijdsbestek van 48 uur twee keer drugs wist te onderscheppen.

De onderscheppingen zijn een goed begin, Zr.Ms. Holland is immers sinds mei actief in het Caribisch gebied.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Holland naar Caribisch gebied