Marineschepen.nl
 
   
 

Omvang schade Zr.Ms. Groningen nog onbekend, Holland naar Caribisch gebied als vervanger


Door: Tobias Kappelle en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-03-2021 | Laatst aangepast: 09-03-2021


Zr.Ms. Holland zal waarschijnlijk in april naar het Caribisch gebied vertrekken om als stationsschip te gaan fungeren, dat laat de Koninklijke Marine weten aan Marineschepen.nl. Het patrouilleschip vervangt Zr.Ms. Groningen, dat vanwege een technisch mankement aan de stuurboordsschroefas terug moest keren naar Nederland. De Groningen zal dus niet op korte termijn gerepareerd worden.

Zr.Ms. Holland
De marine heeft Zr.Ms. Holland op het oog als vervanger. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zr.Ms. Groningen verliet eind december al de Cariben, maar er was lange tijd geen vervanger beschikbaar. De noodzakelijke reparatie was volgens Defensie te ingewikkeld om ter plaatse uitgevoerd te worden. Hierdoor was er voor het eerst in jaren geen Nederlands stationsschip aanwezig in het Caribisch gebied.Het schip voer in december op één as terug naar Den Helder. Daar vond het onderhoud plaats dat normaal gesproken in de West uitgevoerd zou zijn, meldt een marinewoordvoerder. Maandag gaat Zr.Ms. Groningen naar Vlissingen. Hier wordt in het dok een schadebeeld van de schroefas opgemaakt en zal het reparatietraject vorm krijgen. Hoe lang de reparatie zal duren is nog niet bekend.Onder andere uit reacties op eerdere berichten van deze site, begrijpt Marineschepen.nl dat de problemen met de schroefas van de Groningen al langer spelen en begonnen toen het schip tijdens de proefvaart in slecht weer hardhandig met een sleepboot in aanraking was gekomen. Volgens anderen is er tijdens de bergingspogingen van de neergestorte NH90 in 2020 een sleeptros in de schroef gekomen, waardoor de problemen verergerden.

Ondertussen is Zr.Ms. Holland bezig met een opwerktraject. Dat schip is net uit onderhoud gekomen. Het plan is om het patrouilleschip in april naar de West te laten vertrekken. Een kleine twee weken later zal er dan weer een stationsschip in de regio zijn.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Schade Groningen, keert terug

Reparatietraject Groningen onbekend