Patrouilleschip Zr.Ms. Holland heeft 2021 afgesloten met een nieuwe reeks drugsvangsten. Het stationsschip in het Caribisch gebied wist, in nauwe samenwerking met de Amerikaanse kustwacht, in een periode van tweeënhalve week maar liefst vijf drugstransporten te onderscheppen. De Holland, inmiddels onderweg naar Nederland, heeft met die vangsten meerdere records verbroken.
Zr.Ms. Holland wordt geflankeerd door twee familieleden; zogenaamde Fast Response Cutters van de Sentinelklasse. Deze Amerikaanse kustwachtcutters zijn gebaseerd op de Damen Stan Patrol 4708 en in de VS gebouwd door Bollinger. (Foto: Defensie)
Vanavond maakte Defensie de drugsvangsten die eind november tot en met half december waren gedaan wereldkundig. "De drugsvangsten zijn nu pas bekend gemaakt in verband met de juridische afhandeling in de Verenigde Staten", lichtte het ministerie de (gebruikelijke) vertraging van de berichtgeving toe.
De Holland, sinds mei 2021 in het Caribisch gebied, was dit najaar al op stoom en had eind oktober en half november al drie drugsvangsten gedaan van in totaal een bescheiden 770 kilo cocaïne. Op 25 november wist de Holland een go-fast te onderscheppen. Deze snelle smokkelboot was eerder gespot door "de sensoren aan boord van Zr.Ms. Holland in de buurt van een bekende smokkelroute". De FRISC's werden gelanceerd en 1200 kilogram cocaïne werd in beslag genomen, vier opvarenden werden door de Amerikaanse kustwacht aangehouden.
Op 28 november was het het Dash-8 kustwachtvliegtuig dat een verdacht vaartuig ontdekte, waarna de Holland FRISC's en NH-90 helikopter naar het contact stuurde. Ook dirigeerde de Holland een Amerikaanse kustwachtcutter naar het verdachte schip. Met waarschuwingsschoten van de Nederlandse eenheden werd de go-fast tot stoppen gedwongen en werd door de Amerikanen de 1855 kilo cocaïne in beslag genomen.
Bij de actie van 3 december was het de Holland niet zelf die de onderschepping deed, maar had het stationsschip wel de leiding over de operatie. Daarbij werd 1.000 kg cocaïne onderschept door een Amerikaans kustwachtschip. Enkele dagen later was het wel de Holland en haar eenheden die een go-fast wisten te stoppen: 570 kilo cocaïne werd van het water gehaald.
Op maandag 13 december werd "net buiten zichtafstand van Zr.Ms. Holland een go-fast ontdekt door een patrouillevliegtuig". Deze smokkelaars gaven zich niet zomaar over aan de FRISC's en NH-90 helikopter: de buitenboordmotoren werden daarop kapotgeschoten.
In totaal heeft de Holland met de Amerikaanse kustwachteenheden 4735 kilo cocaïne onderschept.
Records
Met die vangsten heeft het stationsschip nieuwe records verbroken. De grootste vangst uit de reeks, die van 1855 kilo op 28 november, was de grootste in twee jaar tijd, maar was bij lange na geen record. Die staat op naam van Zr.Ms. Van Speijk; dat schip onderschepte in 2008 4200 kilo cocaïne in één keer.
Het record dat wel werd verbroken is dat van Zr.Ms. Groningen. Vorig jaar deed de Groningen vijf drugsvangsten in een maand, de Holland nu zes tussen 17 november en 13 december.
Het tweede record betreft de meeste kilo's in één term. De Holland is weliswaar sinds mei in het Caribisch gebied, maar gedurende die periode is er gerouleerd door bemanningen. Het team dat een eerste korte periode aan boord was, werd in de zomer vervangen (toen werd ook een record verbroken) en stapte dit najaar weer aan boord. Dat laatste team zorgde voor de meeste successen en wist dus tijdens hun term 5505 kilo cocaïne te onderscheppen. Daar kan op afgedongen worden dat de vangst van 3 december niet door henzelf is gedaan, maar dan nog is het een record.
Ook heeft die laatste bemanning de meeste vangsten gedaan in één term: acht, daarmee werd een record verpulverd. Eerdere schepen kwamen niet verder dan vier.
Tot slot is er ook een jaarrecord: nooit eerder werden elf drugsvangsten in één jaar gedaan. Dat is bijzonder knap omdat 'de Holland' dit slechts in een half jaar tijd voor elkaar wist te krijgen. Dat waren bovendien allemaal cocaïne-vangsten, het vorige record stond op acht.
Bijna thuis
Drugsbuster Zr.Ms. Holland heeft eerder vanavond (Nederlandse tijd) de haven van Las Palmas de Gran Canaria verlaten na een tussenstop. Het schip koerst momenteel noordwaarts ter hoogte van de Marokkaanse kust in de Atlantische oceaan op weg naar Den Helder, waar het volgende week aankomt.