Marineschepen.nl
 
   
 

Hoofdkwartier marine wordt vervangen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 09-09-2022 | Laatst aangepast: 09-09-2022


Het hoofdkwartier van de marine in Den Helder wordt vervangen. Dat heeft Staatssecretaris van Defensie Cristophe van der Maat (VVD) dinsdag in een A-brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het gebouw en de infrastructuur wat betreft de informatievoorziening van het Maritiem Hoofdkwartier Admiraal Benelux (MHK ABNL), zoals het officieel heet, zijn volgens de staatssecretaris sterk verouderd en dienen daarom vervangen te worden.

Marine Hoofdkwartier
De Brug op de voorgrond op de marinebasis in Den Helder. Op de achtergrond staat de Albatros, waar sinds omtreeks 2005 onder andere de Commandant Zeestrijdkrachten kantoor houdt. (Foto: Defensie)

De kosten van de vernieuwing zullen tussen de 25 en 100 miljoen euro bedragen en zijn voor rekening van het Defensie investeringsbudget. Het project heeft een geschatte duur van ongeveer zes jaar. In 2028 moeten de eerste operationele eenheden vanaf het nieuwe hoofdkwartier aangestuurd worden.Gebreken
Het huidige hoofdkwartier is 'de Brug' op de Nieuwe Haven in Den Helder, waar ook het Kustwachtcentrum gehuisvest is. Volgens Van der Maat zijn de faciliteiten voor informatievoorziening hier niet meer geschikt voor het zogenoemde 'informatiegestuurd optreden'. Defensie besteedt hier sinds dit jaar juist extra aandacht aan, omdat het naar eigen zeggen in moderne conflicten en crises snelle en gerichte informatie-uitwisseling broodnodig heeft.

Een ander nadeel van het huidige hoofdkwartier is dat er onvoldoende zicht is op het de status van de operationele eenheden en waar zij op specifieke momenten mee bezig zijn. Men wil vanaf de wal meer inzicht krijgen in de technische en logistieke staat van zijn eenheden om deze optimaal te houden en tevens op maat te kunnen bedienen met de levering van reserveonderdelen en voorraden.

Daglicht, samen met Belgische marine en Kustwacht
"Nu Oost en West niet langer tegenover elkaar staan, kunnen veel werkzaamheden namelijk bovengronds worden voortgezet", schreef de Alle Hens in april 2000. Het Marine Hoofdkwartier Nederland (een bunker iets ten zuiden van Den Helder) werd verruild voor een locatie boven de grond, met daglicht en zicht op de vloot. Op 12 december 2001 werd 'de Brug geopend door toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos en staatssecretaris van Defensie Henk van Hoof.

Het nieuwe gebouw bood bovendien onderdak aan meer dan alleen de Nederlandse marine. De samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse marines was in de jaren '90 namelijk al in een stroomversnelling geraakt en in januari 1996 werd de ge´ntegreerde operationele staf Admiraal Benelux (ABNL) opgericht - die staf opereerde vanuit de Bunker en verhuisde dus mee. Geheel nieuw was de toevoeging van de Kustwacht. Het Kustwachtcentrum kreeg een eigen deel van het gebouw en verliet de verouderde locatie in IJmuiden.
Informatiegestuurd optreden
Met behulp van informatiegestuurd optreden is het mogelijk om de schepen meer vanaf de wal te beheren dan vroeger het geval was. Zo kan bijvoorbeeld de omvang van de bemanning gemakkelijker aangepast worden indien nodig.

De modernisering wat betreft de infrastructuur van de informatievoorziening zal ertoe leiden dat deze voldoet aan de NAVO-standaarden en verbonden is met het defensiebrede project Grensverleggende IT. Dit is een project uit 2020 met als doel om een nieuwe IT-structuur te ontwikkelen binnen Defensie.Nieuwe hoofdkwartier wordt een operationeel hart
Het nieuwe hoofdkwartier moet het operationele hart worden voor command & control. Daarmee zal het de spil zijn vormen voor alles voorbereidende, uitvoerende en afsluitende fases van operationele activiteiten.

Het nieuwe hoofdkwartier zal gaan bestaan uit twee delen. De nieuwe hoofdlocatie en een uitwijk-, test- en trainingslocatie (UTT) op een andere plek, welke als tijdelijke hoofdlocatie zal fungeren tijdens de bouw van de nieuwe hoofdlocatie. Het Kustwachtcentrum, dat zich ook op 'de Brug' bevindt zal in 2026 verhuizen naar een nieuw Maritiem Operatiecentrum Kustwacht.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen