Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Friesland wordt eerste Nederlandse marineschip in World of Warships


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-05-2019 | Laatst aangepast: 29-05-2019


Het populaire online spel World of Warships krijgt voor het eerst een Nederlands marineschip bij, dat werd onlangs bekend gemaakt. Onderzeebootjager Hr.Ms. Friesland wordt momenteel door de ontwerpafdeling van spelmaker Wargaming gebouwd.

World of Warships
De Friesland zoals deze door Wargaming werd gepresenteerd. Het schip is nog in aanbouw door het Wit-Russische bedrijf, dus wordt nog aangepast. (Beeld: Wargaming.net)

World of Warships is een online slow shooter, waar spelers het met marineschepen tegen elkaar (of tegen bots) kunnen opnemen. Het spel werd zo'n vier jaar geleden ge´ntroduceerd en sindsdien is het aantal beschikbare schepen behoorlijk uitgebreid. Van het bekende Japanse slagschip Yamato en de Duitse kruiser Graf Spee tot de iets minder bekende Sovjetdestroyer Okhotnik; schepen binnen de periode 1900 - 1960. Behalve daadwerkelijk gebouwde schepen, doen ook schepen mee die alleen (deels of volledig) op de tekentafel hebben gelegen.Geen Nederlandse vlag
Eigenaar van World of Warships, Wargaming, maakte eind vorige week bekend dat de Friesland op de digitale helling ligt. Wie een Nederlandse vlag verwacht op het schip moet mogelijk een kleine teleurstelling verwerken, want de Friesland zal met een Europese vlag gaan varen als onderdeel van de Pan-Europese tech tree. Net als bij de Pan-Aziatische tech tree's, is de Pan-Europese een verzameling van schepen uit diverse marines. Grote marines hebben hun eigen tech tree. Voor de Nederlandse marine is dat op fora ook geopperd, maar Wargaming heeft anders besloten. De Friesland is wel een van de eerste van de Europese vloot.Het schip zal een Tier IX destroyer worden (het hoogste niveau is Tier X) en zal beschikbaar komen als premium-schip, ofwel een schip dat door gamers te koop is.

Als torpedobootjager van na de Tweede Wereldoorlog, beschikte de Friesland niet over torpedo's voor oppervlakteoorlogvoering. Ook in het spel ontbreken die aangezien de schepen redelijk zorgvuldig worden nagebouwd. Als speciale features heeft de Friesland wel de mogelijkheid om langdurig een rookscherm te leggen, een goede luchtverdediging en een korte herlaadtijd van de vier 12cm Boforskanons in twee torens. Daarnaast kan het schip met Hydroacoustich Search, een fictieve versie van sonar, andere schepen en torpedo's eerder detecteren.

Wanneer het schip ge´ntroduceerd wordt in het spel is nog niet bekend. Overigens is het niet het eerste Nederlandse marineschip dat in een spel opnieuw tot leven is gebracht. In Battlestations: Pacific (2009) was het mogelijk om de kruiser Hr.Ms. De Ruyter te besturen, en er maar liefst zeven van te laten bouwen.

Friesland
onderzeebootjager
De digitale Friesland en de echte. Deze digitale versie (waar dus nog aan gewerkt wordt) wijkt nog licht af. Zo is het koepeltje met raam op de Bofors niet gemaakt, zijn Amerikaanse reddingvlotten achter de brug te zien en is de Hollands Signaal DA-01 radar te klein. Aangezien er geen onderzeeboten in het spel meedoen, zijn de raketdieptebomwerpers verwijderd en zijn er extra 40mm kanons toegevoegd. (Beeld: Wargaming.net, foto: NIMH/ Koninklijke Marine)IRL
De echte Hr.Ms. Friesland was een 116 meter lange onderzeebootjager. De Frieslandklasse, bestaande uit acht schepen, was ook bekend onder de naam B-jagers. De Friesland werd gebouwd op de NDSM-werf in Amsterdam, andere schepen in Vlissingen en Rotterdam. Het schip was van 1956 t/m 1979 in Nederlandse dienst, daarna werd het schip gesloopt.

Of meer Nederlandse schepen het digitale levenslicht gaan zien in World of Warships is onzeker, maar er lijkt op fora wel interesse te zijn in meer schepen. Vooral de grote schepen uit de Tweede Wereldoorlog zoals Hr.Ms. Java hebben de interesse van games, maar ook de Nederlandse slagkruiser 1047 die tot 1940 door Nevesbu werd ontworpen. Dit schip van 236 meter, met een waterverplaatsing van 28.000 ton, werd echter nooit gebouwd. Misschien dat Nevesbu, dat zich momenteel vooral richt op onderzeeboten, project 1047 nieuw leven in kan blazen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Onderzeebootjagers Friesland