Marineschepen.nl
 
   
 

Veel werk voor Nederlandse militairen op weggevaagd eiland Abaco


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-09-2019 | Laatst aangepast: 13-09-2019


Sinds gisteren verlenen Nederlandse, Fransen en Duitse militairen, naast de militairen van de Bahama's en hulporganisaties, hulp op het eiland Abaco. Geen eenvoudige opdracht. In zijn toespraak gisteravond zei de minister president van de Bahama's dat een "groot deel van Abaco, zoals we dat kenden, is gedecimeerd en niet meer bestaat".

Marsh Habour
Een Landing Craft Vehicle Personnel (LCVP) van Zr.Ms. Johan de Witt brengt personeel en materieel aan land in Marsh Harbour, Abaco. (Foto: Defensie)

Hoewel het aantal vermisten is gedaald van 2500 naar 1300 en het officiële dodental licht is gestegen van 43 naar 50, is de schade aan de getroffen eilanden van de Bahama's ongekend groot, zoals minister president Hubert Minnis al benadrukte in zijn toespraak. Bijna twee weken geleden kwam orkaan Dorian aan op Abaco en Grand Bahama, waar de categorie 5 orkaan vervolgens 48 uur bleef hangen. Zelfs betonnen gebouwen zijn weggevaagd en 76.000 mensen zijn dakloos geworden.



De Britse marine was al snel ter plaatse met amfibisch transportschip RFA Mounts Bay, samen met marineschepen van de Bahamaanse marine die in Florida hadden geschuild. Zij verleenden de eerste hulp. De Mounts Bay distribueerde volgens de Royal Navy 100.000 liter water, 3000 pakketten noodvoeding, 900 shelter kits en 1000 hygiëne pakketten. Dinsdag droeg het Britse schip de hulpverlening over aan de Johan de Witt, waarna de Mounts Bay naar Port Everglades, Florida is gevaren. HMS Protector heeft inmiddels goederen afgeleverd in Nassau, Bahama's, en vaart door naar Antarctica.



Dankzij de inzet tot nu toe is er water en voedsel aanwezig, en richten Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius zich vooral op het noodherstel van de infrastructuur, repareren van voorzieningen zoals ziekenhuizen en het contact maken met afgelegen gebieden. Al wordt vanzelfsprekend ook door de militairen onder Nederlands commando voedsel, water en medicijnen uitgedeeld.

De Snellius was na aankomst volgens Defensie direct begonnen met het zoeken naar obstakels onder water, zodat landingsvaartuigen van de Johan de Witt veilig konden landen en de eerste militairen aan land kon zetten. Daarna kon begonnen worden met het vrij maken van de haven, het maken van een landingsplaats voor de helikopters en het begaanbaar maken van hoofdwegen.

Inmiddels zijn zo'n tweehonderd militairen van de Johan de Witt op het eiland geland voor het verlenen van hulp.



In het stadje Marsh Habour is de schade aan gebouwen het grootst, maar dat deel is goed bereikbaar. Dat laatste geldt niet voor Little Abaco, een schiereiland richting het noordwesten. Met helikopters wordt gezocht naar mensen in dat gebied die hulp nodig hebben, zo meldt Nu.nl vanochtend.

Mogelijk is het leed voor de Bahama's nog niet geleden, nu er opnieuw noodweer verwacht wordt. De komende dagen kan een tropische storm over onder andere Abaco razen. Voor de inwoners en hulpverleners betekent een dergelijke storm dat zij vooral met veel neerslag te maken krijgen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hulpverlening Bahama's komt op gang