Marineschepen.nl
 
   
 

Hydrografisch onderzoeksvaartuig 'Hydrograaf' in dienst gesteld


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-02-2021 | Laatst aangepast: 26-02-2021


Vanmiddag is in Den Helder een nieuw vaartuig voor de marine in gebruik genomen. Het gaat om de eerste Expeditionary Survey Boat, een onderzoeksvaartuig voor de Dienst der Hydrografie, genaamd Hydrograaf. Het scheepje werd door staatssecretaris Barbara Visser in dienst gesteld.

ESB
De Hydrograaf in de davits van Zr.Ms. Johan de Witt. (Foto: Jasper Verolme/ Defensie)

De Expeditionary Survey Boat (ESB), waar in 2019 het contract voor werd getekend, is nu in gebruik bij de marine. Het scheepje met de naam 'Hydrograaf' is bedoeld om het gat te vullen tussen de grote hydrografische opnemingsvaartuigen Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. Luymes en de kleine sloepen die ingezet kunnen worden om havens, etc. in kaart te brengen.De Hydrograaf kan door Zr.Ms. Karel Doorman en de Johan de Witt in de davits worden meegenomen, om ingezet te worden voor amfibische operaties of noodhulpverlening, en kan bovendien ver van het schip zelfstandig opereren. De ESB werd in Den Helder gebouwd door Damen en daar ook in dienst gesteld.

Lees meer over de ESB in de aparte scheepspagina van de Hydrograaf op Marineschepen.nl.Hoewel de Hydrograaf met 15,7 meter lengte een uiterst bescheiden vaartuig is, werd de indienststelling verricht door staatssecretaris Barbara Visser tijdens een (vanwege corona) bescheiden ceremonie. Dat Visser de tijd nam om kort wat te zeggen en op een knop te drukken zodat een champagnefles op de huid van de ESB kapotsloeg, heeft ook te maken met dat het maar zelden gebeurt dat de marine zich mag verheugen op nieuwe schepen. Na de Karel Doorman in 2015 waren het immers alleen sleepboten en vaartuigen voor de MBO-opleiding Veiligheid & Vakmanschap, die de marine aan de vloot kon toevoegen. In 2024 wordt het eerste grote marineschip in dienst gesteld, de Den Helder.

ESB
(Foto: Jasper Verolme/ Defensie)

ESB
Staatssecretaris Visser houdt haar toespraak via een digitale verbinding. (Foto: Mike de Graaf/ Defensie)

Desondanks is de Hydrograaf een waardevolle aanwinst voor de marine en de Dienst der Hydrografie, die overigens ook voorzichtig kan gaan uitkijken naar vervangers van de grote hydrografische opnemingsvaartuigen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Expeditionary Survey Boat