Marineschepen.nl
 
   
 

Het in 2021 in brand geraakte Russische korvet Provornyy 'volgend jaar hersteld'


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 21-09-2023 | Laatst aangepast: 21-09-2023


De Russische scheepswerf Severnaya zou druk bezig zijn met de restauratie van de korvet Provornyy en zegt van plan te zijn het schip in mei 2024 alsnog te water te laten. Dat meldt Igor Orlov, de algemeen directeur van de werf, aan het Russische persbureau Interfax. De Provornyy vloog in december 2021 in brand op de Severnaya-werf, terwijl het nog in aanbouw was. De korvet raakte hierbij zwaar beschadigd en lange tijd was het de vraag of herstelwerkzaamheden überhaupt aan de orde waren.

Gremyashchiy
Zusterschip van de Provornyy, de Gremyashchiy, vaart al een tijdje. De klasse moet uiteindelijk uit zes van deze schepen bestaan. Vier zijn momenteel in aanbouw. (Foto: Russische marine)

De beslissing om de Provornyy te repareren zou zijn genomen nadat er door wetenschappers en vertegenwoordigers van de Russische marine een schadeanalyse was gemaakt. De conclusie was dat het schip hersteld moest worden, zonder dat hierbij de prestaties aangetast zouden worden.Restauratie in volle gang
Igor Orlov liet Interfax weten wat de planning was rondom de Provornyy: "Wij zijn van plan om het schip in de komende zes maanden weer te water te laten. Daarbij houden we wel rekening met de weersomstandigheden tot mei 2024. Het schip wordt momenteel gerestaureerd en de klant wacht erop."

"Op dit moment zijn alle problemen rondom het herstel van het schip en de levering van nieuwe onderdelen opgelost. Momenteel zijn we bezig met het voltooien van de werkzaamheden en alle hoofdrompconstructies zijn al hersteld. De onderdelen die beschadigd zijn, zijn gerestaureerd en de installatie van de belangrijkste apparatuur is momenteel aan de gang", aldus de algemeen directeur van de werf.

Brand
De schade aan de Provornyy was enorm. Op de voorgrond zijn de deksels van de verticale lanceerinrichting (VLS) te zien.

Brand tijdens de aanbouw
De brand op de Provornyy in 2021 vond plaats terwijl het schip nog in aanbouw was. Volgens de originele planning zou de korvet eind 2022 aan de marine overgedragen worden, maar deze planning liep dus flinke vertraging op.

De schade op de Provornyy was enorm na de brand. Het Kremlin liet vrijwel direct weten dat de romp nog intact was, maar al snel werd duidelijk dat de gehele bovenbouw vervangen diende te worden.

In totaal zou zo'n 400 vierkante meter vlam hebben gevat, waardoor er voor meer dan 200 miljoen euro aan schade was. De brandweer slaagde er pas de volgende ochtend in om de brand te blussen en hiervoor waren maar liefst 170 brandweermannen nodig.De Russische vloot
De Provornyy is onderdeel van de plannen voor de vernieuwing van de Russische vloot en was vrijwel af toen de brand uitbrak. De Provornyy is het tweede schip van het Project 20385 en zal deel uitmaken van de Gremyashchiyklasse. Rusland wil De Koude Oorlog-vloot graag vervangen door kleinere schepen met een gigantische slagkracht.

Volgens het Kremlin is de Provornyy niet het enige schip dat in 2024 wordt toegevoegd aan de Russische vloot. Zo zouden ook vliegkampschip Admiraal Kuznetsov en kruiser Admiraal Nakhimov na een lange periode van herstel- en modernisatiewerk hun herintrede gaan doen in 2024.

Of het daadwerkelijke van een volledige herintrede gaat komen, is echter de vraag. De Amiraal Kuznetsov wordt al sinds 2017 gerepareerd en het project werd meerdere keren uitgesteld.

De Admiraal Nakhimov ligt sinds al sinds 1999 bij de werf in Severodvinsk, waar de werkzaamheden pas in 2013 van start gingen. In de nabije toekomst is men van plan de kruiser uit de rusten met de hypersone kruisraket Zircon.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Brand Russisch korvet in aanbouw