Marineschepen.nl
 
   
 

In Venlo worden binnenkort weer periscopen voor onderzeeboten gebouwd


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-12-2020 | Laatst aangepast: 14-12-2020


Nedinsco, het optronicabedrijf uit Venlo, is met het Duitse defensiebedrijf Hensoldt een samenwerking overeengekomen voor de bouw van periscopen voor onderzeeboten. Dat meldde het Nederlandse bedrijf maandag aan Marineschepen.nl.

Periscopen
De Type 214 onderzeeboten van Griekenland, Papanikolisklasse, beschikken over periscopen van Hensoldt. Rechts de OMS 150 optronische mast (navigatie) en in het midden de SERO 420 aanvalsperiscoop. (Foto: Hans van Pijkeren/ Koninklijke Marine)

Read this article in English on Naviesworldwide.com

Volgende maand bestaat de Nederlandse Instrumenten Compagnie (Nedinsco) honderd jaar en ook in 1921 bouwde men periscopen. De afgelopen decennia werkte Nedinsco nog altijd veel voor Defensie of de defensie-industrie, zo bouwde het warmtebeeldcamera's voor de mijnenjagers, nacht- en dagzichtapparatuur voor pantservoertuigen, maar produceerde het recent geen complete periscopen. Daar gaat dus verandering in komen.Hensoldt en Nedinsco ondertekenden een Letter of Intent voor de complete bouw van SERO-periscopen voor Hensoldt. "De productie zal plaatsvinden in de bestaande vestiging van Nedinsco in Venlo," schrijven beide bedrijven in een persbericht. "Voor de montage wordt een speciale high-end productieruimte gecreŽerd met behulp van de modernste optronische gereedschappen en apparatuur."

Een samenwerking tussen Hensoldt en Nedinsco op periscoopgebied is overigens niet nieuw, zo meldde het bedrijf in telefonische toelichting vanuit Venlo, maar is de afgelopen jaren wel gegroeid. Nedinsco produceert al twintig jaar onderdelen van periscopen van Hensoldt. Zoals de motordrive, en later de aandrijving van de optronische masten en het optische hart van de masten dat bestaat uit een systeem van lenzen, camera's, filters en prisma's.Nedinsco zal zich richten op de productie van SERO-periscopen. Periscopen uit deze familie maken veelal deel uit van onderzeeboten van tkMS. Zo varen de (nieuwste) Duitse 212A en de Portugese 209PN onderzeeboten met SERO 400-periscopen. Turkse en Colombiaanse onderzeeboten hebben onder andere de SERO 250.

De productie van de eerste periscopen in Venlo moet in de zomer van 2021 starten en beide bedrijven verwachten dat de productie de komende jaren zal groeien.

sero 250
Deel van de SERO 250-periscoop. (Beeld: Hensoldt)

Dankzij de uitgebreide faciliteiten bij Nedinsco, zijn er ook weer mogelijkheden om periscopen in Nederland te repareren of te onderhouden.

De gedeeltelijke overheveling van de productie van Duitse periscopen naar Nederland komt op een interessant moment, gelet op de aanbesteding voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten. Het bedrijf uit Venlo is echter niet exclusief verbonden aan tkMS, zo laat men weten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen