Marineschepen.nl
 
   
 

Werkzaamheden aan Zr.Ms. Mercuur in volle gangBericht geplaatst: 08-04-2016 | Laatst aangepast: 08-04-2016

Het instandhoudingsprogramma van torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur is in volle gang. Op de werf van Damen in Harlingen wordt groot onderhoud aan het schip uitgevoerd en wordt de 29 jaar oude A900 gemoderniseerd. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Mercuur
De Mercuur in Harlingen eerder deze week. (Foto: Ricardo van Ree)

Afgelopen woensdag was er veel media aandacht toen bekend werd dat de Karel Doorman 8 maanden uit de vaart zal zijn in verband met een kapotte elektromotor.

Dat was wel anders toen duidelijk werd dat de Mercuur maar liefst twee jaar tegen de kant zou liggen. Het schip dat onder andere voor de Onderzeedienst belangrijk werk verricht, kreeg niet alleen in de media nauwelijks aandacht, ook moest het bij de marine zelf steeds als laatste in de rij aansluiten als het ging om onderhoud. Door de beperkte budgetten bleef er vervolgens niets meer voor de Mercuur over.Het resultaat is inmiddels bekend: dusdanig achterstallig onderhoud dat het schip in september 2014 tot niet zeewaardig werd verklaard.
Het was een dieptepunt voor het schip en de bemanning, die er reeds in 2008 in de Alle Hens hun beklag over hadden gedaan.

Mercuur
Zr.Ms. Mercuur in oktober 2015 bij Damen Shipyards Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Weg omhoog
Gelukkig heeft de Mercuur inmiddels de weg omhoog weten te vinden. Een jaar lag de Mercuur aan de ketting in de Nieuwe Haven, maar op 7 september 2015 arriveerde het torpedowerkschip bij Damen Shipyards Den Helder, waar het aan een instandhoudingsprogramma en onderhoud begon. Een half jaar later werd het naar Damen Shiprepair Harlingen gesleept voor de laatste fase van de opknapbeurt.Lees hier op Marineschepen.nl meer over: Zr.Ms. MercuurZr.Ms. Mercuur was sterk verouderd en wordt op een groot aantal punten aangepakt. Het schip krijgt o.a. een gemoderniseerde en nieuw opgezette brug, een versterkte boeg, een hele reeks aan nieuwe elektronische apparatuur (o.a. voor communicatie), een geheel vernieuwde kombuis en nieuwe dag- en nachtverblijven. Op de Facebookpagina van het schip is te lezen dat tevens een membraanbioreactor (een waterzuiveringsinstallatie) is toegevoegd. Hier moest een gat in de romp voor worden gesneden. De torpedobuis aan stuurboord voorzijde is verwijderd.Ricardo van Ree maakte voor de Facebookpagina van Zr.Ms. Mercuur de onderstaande foto's. Deze worden met toestemming van de fotograaf op Marineschepen.nl gepubliceerd. Zie voor meer en grotere foto's de betreffende pagina op Facebook.

Mercuur
De nieuwe brug. (Foto: Ricardo van Ree)

Mercuur
Het Gouden Bal, dagverblijf van de onderofficieren. (Foto: Ricardo van Ree)

Mercuur
Een van de vernieuwde hutten. (Foto: Ricardo van Ree)

Mercuur
De nieuwe ziekenboeg in aanbouw. (Foto: Ricardo van Ree)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Mercuur