Marineschepen.nl
 
   
 

Internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast van start bij Waddeneilanden


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 23-08-2021 | Laatst aangepast: 23-08-2021


Bij de Nederlandse Waddeneilanden gaat vandaag de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 2021 van start. Nederlandse en Belgische marineschepen oefenen samen met een aantal NAV0-schepen met als doel de gereedheid, kennis en expertise op het gebied van mijnenbestrijding te versterken. In totaal doen er dertien schepen mee aan de oefening die duurt tot 10 september.

SNMCMG1
De Duitse mijnenjager FGS Homburg en de Letse LVNS Talivaldis worden bevoorraad door het Duitse ondersteuningsschip FGS Elbe. (Foto: SNMCMG1/ NAVO)

Afgelopen vrijdag zijn de meeste schepen aangekomen in Eemshaven. De laatste week van Sandy Coast zal de oefening zich vooral daar afspelen voor een havenbeschermingsoefening. Tijdens het eerste deel van de oefening bevinden de schepen zich boven Ameland. De oefening is vooral bedoeld om aansturing vanaf zee en vanuit een hoofdkwartier op land te beoefenen. Het operationele hoofdkwartier in de Eemshaven wordt tijdens de hele oefening bemand.De Noordzee is een uitermate geschikte locatie om te oefenen met mijnenbestrijding, want het ondiepe water en de sterke stroming maken dit zeegebied extra uitdagend. Het is dan ook niet de eerste keer dat deze oefening gehouden wordt. Zo was er ook in 2018 en 2020 een editie van Sandy Coast in de Noordzee.

Hoewel er nog veel explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op en vooral in de zanderige bodem van de Noordzee liggen, draait deze oefening niet om het vernietigen van oude bommen en granaten. Tijdens Sandy Coast wordt ook geoefend op een situatie waarin een tegenstander moderne mijnen heeft gelegd om de toegang tot een zeegebied of haven te ontzeggen.


Zeemijnen worden nog altijd gemaakt en verkocht. Een van de bekendste moderne mijnen is de Manta. Deze zeemijn is hier te zien op de Franse defensiebeurs Euronaval in 2018. De Manta, van RWM Italia/ Rheinmetall, is een invloedsmijn voor ondiepe wateren. De Manta is heel moeilijk te detecteren door z'n vorm en materiaalsoort. Daarnaast kan de mijn op basis van geruisanalyse en magnetische sensoren zijn doel uitkiezen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Deelnemende schepen
Namens Nederland doen in ieder geval Zr.Ms. Mercuur, Zierikzee, Schiedam, de Hydra en MV Geosea mee aan de oefening. In eerste instantie zou de Schiedam niet deelnemen, maar vanwege technische problemen bij de Willemstad wordt dat schip als vervanger ingezet. De verwachting is dat de Willemstad later alsnog aansluit bij Sandy Coast 2021.

De deelnemende schepen zijn verdeeld in twee groepen. De eerste groep bestaat uit eenheden namens de Admiraliteit Benelux (ABNL) en overige schepen. De tweede groep bestaat uit een aantal NAV0-schepen namens Standing NATO Mine Countermeasures Group One (SNMCMG1).ABNL-eenheden en overigen
• Zr.Ms.Zierikzee, een Nederlandse mijnenjager van de Alkmaarklasse
• Zr.Ms. Schiedam, een Nederlandse mijnenjager van de Alkmaarklasse
• Zr.Ms. Willemstad, een Nederlandse mijnenjager van de Alkmaarklasse
• Zr.Ms. Mercuur, een Nederlands torpedowerkschip
• Hydra, een Nederlands duikvaartuig van de Nautilusklasse
• MV Geosea, een Nederlands gehuurd ondersteuningsschip • BNS Lobelia, een Belgische mijnenjager van de Flowerklasse
• FGS Fulda, een Duitse mijnenjager van de Frakenthalklasse

Namens SNMCMG1
• USNS Carson City, een Amerikaanse EPF van de Spearheadklasse
• FGS Elbe, een Duits ondersteuningsschip van de Elbeklasse
• LVNS Talivaldis, een Letse mijnenjager (ex-Hr.Ms. Dordrecht)
• FGS Homburg, een Duitse mijnenjager van de Frankenthalklasse
• FS Croix de Sud, een Franse mijnenjager van de Eridanklasse

Het Amerikaanse schip USNS Carson City lijkt in vreemde eend in de bijt tussen de vele mijnenjagers die deelnemen aan de oefening. Het snelle schip van de Spearheadklasse is in eerste instantie gebouwd als transportschip en wordt vooral ingezet bij het bieden van humanitaire noodhulp voor rampgebieden. Sinds 2018 experimenteert de Amerikaanse marine echter ook met het inzetten van deze schepen bij mijnenbestrijding. Hierbij maakt het schip gebruik van onderwaterdrones zoals Remus en Knifefish.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen