Marineschepen.nl
 
   
 

Iraans marineschip Kharg gezonken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-06-2021 | Laatst aangepast: 02-06-2021


Het is een zware klap voor de Iraanse marine; het enige bevoorradingsschip, bovendien een van de grootste marineschepen, is gezonken na brand aan boord. Er zijn geen slachtoffers gevallen, zo meldt het Iraanse staatspersbureu IRNA.

Kharg
IRIS Kharg, zinkende.

De 37-jaar oude bevoorrader was in de Golf van Oman voor een oefenreis toen brand uitbrak aan boord. Twintig uur lang probeerde de bemanning de brand te blussen, maar slaagde hier niet in. De strijd moest worden opgegeven en het schip werd verlaten, waarna de Kharg naar de zeebodem zonk. Er waren 400 personen aan boord.De Kharg is de enige echte bevoorrader van de Iraanse marine en trok er meerdere keren met een fregat op uit om verre reizen te maken. De Iraanse marine is van de twee marines van Iran de organisatie die juist verder weg van huis kan opereren. De andere marine is de Islamitische Revolutionaire Garde Corps Marine (IRGCN), deze richt zich op operaties in de eigen wateren met kleine vaartuigen. Die marine kwam laatst in het nieuws toen het een Amerikaans eskader dat de nucleaire onderzeeboot USS Georgia door de Straat van Hormuz begeleidde.Wat er precies gebeurd is aan boord van de Kharg, is onbekend. Het schip zonk niet ver van de Iraanse kustplaats Jask, in de Golf van Oman. Op satellietbeelden was de grote rookpluim te zien, tot de Kharg kopje onder ging.

De Kharg werd in de jaren '70 en '80 bij nabij Newcastle, Verenigd Koninkrijk, gebouwd. Het schip was niet het grootste Iraanse marineschip, dat is sinds begin dit jaar IRIS Makran, een tot logistiek schip omgebouwde tanker. De Makran is echter niet een bevoorradingsschip zoals de Kharg.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Alvand en Kharg door Suezkanaal

De Iraanse marines