Marineschepen.nl
 
   
 

Iraanse marine entert containerschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-04-2015 | Laatst aangepast: 28-04-2015


Patrouilleboten van de Iraanse Revolutionaire Garde Marine (IRGM) hebben in de Straat van Hormuz een containerschip beschoten en geŽnterd. De Maersk Tigris is naar de Iraanse kust gedirigeerd. De Amerikaanse marine hebben een vliegtuig en een torpedobootjager richting de Straat van Hormuz gestuurd.

speedboat iran
Een Iraanse speedboat, bewapend met raketten.

De Maersk Tigris een containerschip van het Deense bedrijf Maersk met 34 bemanningsleden aan boord is vanochtend overgenomen door Iraanse patrouilleboten. Het schip was op weg naar Jebel Ali toen het in de Straat van Hormuz, de belangrijke zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, door de Iraanse Revolutionaire Garde Marine (IRGM) tot stoppen werd gedwongen.De bemanningsleden weigerden om de opdrachten van de IRGM op te volgen, maar moesten uiteindelijk toch aan de eisen gehoor geven toen de patrouilleboot als waarschuwing voor de brug van het schip langs schoot. Het containerschip, dat onder de vlag van de Marshalleilanden vaart, zond noodsignalen uit. De Amerikaanse marine zond een vliegtuig en Arleigh Burkeklasse destroyer USS Farragut naar het schip. Maar de Maersk Tigris voer richting de Iraanse kust.

Maersk Tigris
De route van de Maersk Tigris. (Bron: Marinetraffic.com)

De Maersk Tigris had zijn AIS scheepsidentificatiezender aan staan, waardoor de route van het schip via bijvoorbeeld Marinetraffic.com terug te zien is. Het schip voer rond 1130 uur lokale tijd een westelijke koers door de Straat van Hormuz met een snelheid van 13 knopen, maar rond 1200 uur maakte het een draai stuurboorduit naar de koers 301. Dat was volgens het Pentagon het moment waarop contact werd gemaakt met de Iraanse patrouilleboten. Een half uur later was de strijd waarschijnlijk gestreden, want de Maersk Tigris maakte een vreemd bochtje bakboorduit met een snelheid van 7 knopen, waarna ditmaal resoluut met 13 knopen naar het Iraanse vaste land werd gekoerst.

Bijna zes uur later ging de Maersk Tigris voor anker, vlak achter het eiland Qeshm ter hoogte van Bandar Abbas.

Waarom de IraniŽrs aan boord gingen was in het begin onduidelijk. In officiŽle Iraanse berichten werd later gesteld dat het containerschip zonder toestemming in de territoriale wateren van Iran was, waarna werd besloten om het schip op te brengen. Opvallend is dat de lokale media spreken van een Amerikaans koopvaardijschip. Hoewel de Marshalleilanden op allerlei manieren verbonden zijn aan de Verenigde Staten, is het echter geen onderdeel van Amerika.

Iran heeft twee marines; de Iraanse marine en de IRGM. De laatste is de maritieme tak van de Iraanse Revolutionaire Garde en richt zich met hun kleinere schepen vooral op de Perzische Golf.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Iraanse marine
Arleigh Burkeklasse