Marineschepen.nl
 
   
 

Iraanse marineschepen gefotografeerd door Denen, zijn toch begeleid door Nederlands schip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-07-2021 | Laatst aangepast: 23-07-2021


Er zijn nieuwe beelden van IRINS Makran en IRINS Sahand gemaakt door de Deense luchtmacht, met daarop nog altijd de zeven snelle aanvalsboten zichtbaar op dek. Het grootste Iraanse marineschip is met bijbehorend fregat momenteel onderweg naar Sint Petersburg en vaart in de Oostzee. Het duo is overigens, in tegenstelling tot wat de marine eerder meldde, toch geëscorteerd door een Nederlands schip. En ook de Belgische marine was er bij.

Makran
IRINS Makran is een omgebouwde ruwe olietanker van 230 meter lang. Op het dek zijn (Foto: Deense luchtmacht)

Het grootste Iraanse marineschip Makran verliet in mei Iran en koerste via de Indische Oceaan naar het zuiden, rondde Kaap de Goede Hoop en stoomde om Afrika heen naar het noorden. Wat velen opviel waren de zeven Peykaap III snelle aanvalsboten die op het dek van de Makran stonden vlak voor vertrek. Onduidelijk was of deze scheepjes (in Iran bekend als Zolfaghar) van ruim 17 meter die bewapend kunnen worden met antischipraketten, bedoeld waren voor export naar bijvoorbeeld Venezuela of dat deze zouden gaan opereren vanaf de Makran. Uit de foto's van de Deense marine blijkt in ieder geval dat ze nog op het dek staan.Die foto's werden door de Deense luchtmacht gemaakt in Deense wateren, volgens de luchtmacht in de Femer Baelt, nadat de schepen onder de Grote Beltbrug (Storebaeltsbroen) waren gevaren. Ook de Deense marine was alert en volgde het Iraanse duo met KDM Diana en KDM Freja, patrouilleschepen van de Dianaklasse. Inmiddels vaart de Makran volgens AIS tussen Zweden en Duitsland in de Oostzee en nadert zij het Zweedse eiland Bornholm.

Makran
IRINS Sahand een vrij nieuw fregat van de Moudgeklasse. (Foto: Deense luchtmacht)

Marine: toch Nederlandse én Belgische escorte
Begin deze week voeren de Makran en Sahand nog door het Nederlandse interessegebied in de Noordzee. Na vragen van Marineschepen.nl antwoordde de marine maandag dat er besloten was om geen schip te sturen, maar locatie-informatie AIS liet wel zien dat het door de marine ingehuurde vaartuig GeoSea in de richting van de Makran en Sahand koerste en het duo volgde. Woensdag meldde een woordvoerder dat het eerdere antwoord gebaseerd was op onvolledige informatie.

De marinewoordvoerder liet weten dat het Maritiem Hoofdkwartier (MHK) de passage van de Iraanse schepen gevolgd heeft "door de Nederlandse en Belgische Exclusieve Economische Zones (EEZ)." En vervolgt: "Voor de Belgische EEZ heeft de Castor de 'shadowing' op zich genomen. Voor de Nederlandse EEZ kreeg de GeoSea de opdracht vanuit het MHK."Vlootschouw
De Makran en Sahand zijn onderweg naar Sint Petersburg, Rusland. Het fregat zal de festiviteiten rond Marinedag, aanstaande zondag, bijwonen. Volgens Iraanse media zal de Makran de unieke reis niet bekronen met een mooie rol tijdens de vlootschouw op de rivier de Neva, simpelweg vanwege de grootte van het schip. Bovendien is de voormalige tanker te langzaam om nog op tijd te zijn. De Sahand zal wel onderdeel zijn van de vlootschouw en is vooruit gesneld om op tijd in Sint Petersburg te zijn.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Grootste Iraanse marineschip nadert Noordzee