Marineschepen.nl
 
   
 

Israëlisch antischipraket dat ook aan Nederland is aangeboden, gekozen door Estland


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 15-10-2021 | Laatst aangepast: 15-10-2021


Estland heeft in zijn zoektocht naar nieuwe kruisvluchtwapens gekozen voor de door Israel Aerospace Industries (IAI) ontwikkelde Blue Spear raketsystemen. In 2019 koos ook Finland al voor de door IAI ontwikkelde Gabriel V. Ondanks de verschillende namen, zijn de systemen gebaseerd op dezelfde techniek. Interessant is dat dit systeem ook aan Nederland is aangeboden, voor de vervanging van de oude Harpoons. Momenteel loopt er een aanbesteding en IAI is één van de partijen die nog in de race is.

Blue Spear
Illustratie van de Blue Spear. (Beeld: Proteus Advanced Systems)

Het aanbod dat IAI aan Nederland gedaan heeft, is in lijn met de aanbiedingen die door Estland en Finland geaccepteerd zijn. De Gabriel V is de nieuwste antischipraket die IAI aanbiedt en is ook in gebruik bij de Israëlische marine. IAI maakt samen met ST Engineering uit Singapore deel uit van een joint venture genaamd Proteus Advanced Systems. Deze joint venture heeft een variant op de Gabriel V ontwikkeld: de Blue Spear, zij nemen dan ook de productie van de door Estland bestelde systemen op zich. Estland is het eerste land dat dit systeem heeft aangeschaft, zij gaan het gebruiken voor kustverdediging; Blue Spear wordt in dat geval gelanceerd vanaf voertuigen op land. Een andere variant op Gabriel V is de Sea Serpent, deze vervang aan boord van de Britse marineschepen de Harpoon.



Nederland zoekt vervanging
De oude Harpoons die Nederland op dit moment nog gebruikt stammen uit de jaren '70. Al sinds 2018 is men op zoek naar een vervanger, maar een keuze is nog altijd niet gemaakt. Vermoedelijk zijn er op dit moment nog vier partijen die kans maken op een contract om de nieuwe kruisvluchtwapens voor de fregatten te produceren.

Naast de Gabriel V/ Blue Spear van IAI maakt ook de NSM van het Noorse Kongsberg kans. Een derde mogelijkheid is de RBS 15 Mk4 van het Zweedse Saab. Ten slotte is waarschijnlijk ook de Sea Breaker van het Israëlische Rafael een mogelijkheid voor Nederland, deze werd in juli in Athene gepresenteerd.



Het Blue Spear-systeem heeft, zo laat IAI weten in een persbericht, een bereik van maximaal 290 kilometer en kan zowel stationaire doelen op land als mobiele doelen op zee raken. De raketten kunnen worden afgevuurd vanaf verschillende platforms en vliegen op een hoge subsone snelheid. Het is een robuust systeem dat volgens de makers ook kan opereren in gebieden waar GPS is verstoord.

Defensie verwacht in 2022 het contract af te sluiten met een van de leveranciers van genoemde kanshebbers. Vanaf 2024 moeten de fregatten voorzien worden van nieuwe surface-to-surface missiles.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

RBS 15 Mk4

NSM

Sea Breaker