Marineschepen.nl
 
   
 

IsraŽlische marine-inzet vooral patrouilleboten en speciale eenheden


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 09-10-2023 | Laatst aangepast: 09-10-2023


De oorlog tussen IsraŽl en Hamas wordt grotendeels op het land uitgevochten, maar ook de IsraŽlische marine is sinds zaterdag betrokken bij de strijd. Zo zou de marine volgens een woordvoerder "tientallen terroristen" hebben uitgeschakeld die van plan waren om IsraŽl via de zuidelijke wateren te infiltreren en werden er Hamas gevechtsposten vanaf schepen aangevallen.

Super Dvora MkIII
Een Super Dvora Mk II van de IsraŽlische marine. IsraŽl heeft vijf verschillende type patrouilleboten. Verspreid over meerdere squadrons zijn zij verantwoordelijk voor onder andere het voorkomen van infiltraties. IsraŽl heeft ook grotere schepen, zoals de nieuwe 90 meter lange Sa'ar 6-korvetten en uiteraard vijf onderzeeboten, met een zesde op komst. (Foto: IsraŽlische marine)

Infiltratie verijdeld
IsraŽl maakte de verijdeling van een actie van Hamas verijdeld zelf bekend. Vijf Hamas-strijders hielden zich op dat moment schuil in de buurt van Zikim Beach, vlakbij de Gazastrook. Zij liepen tegen de lamp na een identiteitscontrole van de marine, waarna er snel tegenmaatregelen werden genomen door de IsraŽlische strijdkrachten.

Deze tegenmaatregelen bestonden uit aanvallen op de boten van Hamas die al op weg waren naar IsraŽl. De twee rubberboten en twee andere schepen werden vernietigd.Van de actie zijn beelden gemaakt die inmiddels ook gedeeld zijn door IsraŽl. Hierop is te zien dat er geschoten wordt vanaf een schip na een achtervolging door de IsraŽlische marine. Het schip zou een patrouilleboot zijn van het 916e patrouillesquadron.

Aanval op operationele hoofdkwartieren
IsraŽl heeft drie operationele hoofdkwartieren van Hamas aangevallen. Deze gevechtsposten werden onder vuur genomen vanaf meerdere schepen. Op beelden die zijn verspreid door de IsraŽlische strijdkrachten zouden Spike NLOS-raketten te zien zijn die vanaf schepen werden gelanceerd. Deze raketten van IsraŽlische makelij hebben een bereik tot 25 km.Ten slotte nam de IsraŽlische marine ook een hooggeplaatst lid van Hamas gevangen, zo werd gisteravond laat bekend. De special forces-eenheid van de IsraŽlische marine Sjayetet 13 nam Muhammad Abu Ghali gevangen en op dit moment wordt hij vastgehouden en ondervraagd.

Abu Ghali is de plaatsvervangend commandant van de zuidelijke divisie van de marine van Hamas. Volgens IsraŽl is Abu Ghali de hooggeplaatste Hamas-strijder die tot nu toe gevangen werd genomen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht