Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse fregatten krijgen zeer waarschijnlijk weer Italiaanse kanons


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-09-2019 | Laatst aangepast: 25-09-2019


In de strijd om de kanons voor de vier Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) doet één van de twee aanbieders niet meer mee, dat zeggen meerdere bronnen tegen Marineschepen.nl. BAE Systems, aanbieder van het Amerikaanse Mk 45 Mod 4-kanon, gaat geen voorstel doen. De kans dat de fregatten het 127 mm kanon van de Italiaanse fabrikant Leonardo krijgen is daardoor levensgroot.

127/64 LW
De 127/64 LW van Leonardo aan boord van een Duits F125-fregat. Dit kanon is de moderne versie van de huidige 127mm kanons van de LCF'en. (Beeld: Still video Duitse marine)

De LCF'en varen momenteel met sterk verouderde kanons en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) is voor de Koninklijke Marine op zoek naar nieuwe wapens van hetzelfde kaliber. De vervanging van het huidige 127mm Oto Breda-kanon startte formeel in 2018 en lijkt een verrassende wending te hebben gekregen.Al vanaf het begin waren er twee partijen in de race, namelijk Leonardo (voorheen onder andere Oto Melara) en BAE Systems. Beide partijen hebben een bewezen staat van dienst en de twee 127 mm kanons van beide partijen ontlopen elkaar niet veel. Weliswaar heeft het Italiaanse kanon volgens de brochure een iets hogere vuursnelheid en kan sneller manoeuvreren (zowel baksen als eleveren), de Amerikaanse kanons zijn in enorme aantallen geproduceerd en geëxporteerd waardoor er meer verwacht kan worden van ondersteuning, modificaties en upgrades naar toekomstige wapens zoals hypervelocity-wapens.Vulcano was mogelijk breekpunt
Een belangrijk verschil is echter Vulcano, een oorspronkelijk Italiaans systeem. Dit is een familie van geleide munitie, waardoor de granaten niet tot 24 km maar tot op maximaal 120 km afstand doel kunnen treffen. Dankzij de geleiding kunnen ze dat ook veel nauwkeuriger en met meerdere granaten tegelijk arriveren (terwijl ze door hetzelfde kanon zijn afgevuurd).


Oud filmpje met goede uitleg van Vulcano.

Hoewel op papier beide kanons geschikt zijn voor Vulcano, is al in de praktijk bewezen dat de kanons van Leonardo kunnen vuren met dit systeem. BAE Systems is minder ver met de integratie van Vulcano.

Meerdere bronnen hebben Marineschepen.nl gemeld dat BAE Systems recent besloten heeft om geen voorstel te doen. Wat precies de reden is, is niet helemaal zeker. Naar alle waarschijnlijkheid speelde de Vulcano-munitie een belangrijk punt. Nederland zou namelijk een bewezen Vulcano-integratie eisen. BAE Systems heeft mede daarom besloten om DMO geen aanbieding te doen.

Nog geen contract
Daarmee ligt de weg open voor Leonardo, al betekent dat niet dat nu de opdracht automatisch naar de Italianen gaat. Ook het aanbod van Leonardo zal aan de eisen moeten voldoen en DMO moet met de wapenfabrikant tot een overeenstemming komen over onder andere de prijs. Volgens planning zou dit jaar het besluit over het kanon moeten vallen en de D-brief naar de Tweede Kamer verstuurd moeten worden. Daar lijkt het dus nog te vroeg voor, er is voor zover bekend nog geen contract getekend.

In theorie is het ook nog mogelijk dat DMO probeert om BAE Systems wel zover te krijgen dat zij een voorstel gaan doen. Die kans (en dat BAE daar op ingaat) lijkt echter klein.

Marineschepen.nl heeft BAE Systems en het Ministerie van Defensie om een reactie gevraagd, maar beide partijen zijn niet bereid om commentaar te geven. Leonardo heeft helemaal niet gereageerd op een verzoek tot contact.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe kanons LCF'en
Wat is er aan de hand met de kanons?