Marineschepen.nl
 
   
 

Italiaanse mariniers grijpen in na poging tot kaping Turks schip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-06-2023 | Laatst aangepast: 10-06-2023


Italiaanse speciale eenheden zijn gisteravond aan boord van een Turks schip gegaan na een melding van een poging tot kaping. De Galata Seaways was onderweg van Turkije naar Frankrijk, toen verstekelingen de bemanning probeerden te overmeesteren. De special forces van de Italiaanse marine boarden daarop het schip.

Kaping
Italiaanse mariniers gaan het schip in. (Beeld: DFDS Seaways via DENIZCILIK GENEL MÜDÜRLÜGÜ)

DFDS Seaways vaart meerdere keren per week met roll-on-roll-offschepen (RoRo) tussen onder andere Turkije en Zuid-Frankrijk. Ook de Galata Seaways was onderweg met een lading en 22 bemanningsleden onderweg vanuit Yalova naar Sete, toen er verstekelingen werden ontdekt.De verstekelingen, illegale immigranten van onbekende nationaliteit, zouden de bemanning op de brug hebben willen overmeesteren. De bemanning van het schip sloeg alarm en om 12:20 uur Nederlandse tijd werd contact opgenomen door DFDS Seaways met het Turkse directoraat-generaal Maritieme Zaken met de melding dat de verstekelingen mogelijk scherpe voorwerpen in hun handen hadden en dat de bemanning van het schip zich in veiligheid bracht door zich op te sluiten in een verblijf en in de machinekamer.Vervolgens werd vanuit Turkije contact opgenomen met instanties in Frankrijk en Italië. Het schip werd rond 18:00 uur bij Napels verwacht, waar zou kunnen worden ingegrepen. Ook werd het veiligheidsplan van het schip gedeeld. Dat blijkt uit een verklaring van het directoraat-generaal Maritieme Zaken op Twitter.

Kaping
Het voertuigendek wordt doorzocht. (Beeld: DFDS Seaways via DENIZCILIK GENEL MÜDÜRLÜGÜ)

Italiaanse interventie
Het is onbekend wat zich daarna aan boord van het schip heeft afgespeeld. Hoewel het schip mogelijk nooit daadwerkelijk in handen van de kapers lijkt te zijn gevallen, was het gevaar niet afgewend zolang de verstekelingen aan boord waren.

Italiaanse autoriteiten gaven in ieder geval opdracht tot ingrijpen door Italiaanse speciale eenheden. Het team dat werd ingezet betrof leden van de San Marco Brigade, gecombineerd met kikvorsmannen van COMSUBIN. Beide eenheden vallen onder de Italiaanse marine, de San Marco Brigade is een in totaal 3.800-personen sterke eenheid van mariniers. COMSUBIN is een eenheid die gespecialiseerd is in speciale operaties op zee en aan de kust. De Gruppo Operativo Incursori zijn de kikvorsmannen van COMSUBIN en zij kunnen onder andere worden ingezet bij anti-terreuroperaties en het beëindigen van gijzelingen op zee.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Vanuit Brindisi werd het interventieteam naar de Galata Seaways gevlogen, waar zij iets voor 20:00 uur per fast rope op het Turkse dek landden. Een deel van de kapers zou zich hebben opgesloten in een van de ruimen, zo meldt The Guardian, maar een uur later waren alle verstekelingen gearresteerd en de ruimtes doorzocht, waarna het schip koers zette naar Napels.

Ondertussen werd de Galata Seaways geëscorteerd door drie schepen van de Guardia Finanza. Zo kreeg de operatie nog een Nederlands tintje; een van de schepen die de escorte op zich nam was de Monte Cimone, een in Italië gebouwd patrouilleschip, gebaseerd op de Damen Stan 5009 Sea Axe.

Het schip ligt momenteel ten anker bij Napels.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen