Marineschepen.nl
 
   
 

JSS Karel Doorman toch behouden


Bericht geplaatst: 25-10-2013

Het Joint Support Ship de Karel Doorman dat sinds Prinsjesdag in de verkoop stond, blijft toch. Dat maakte het Ministerie van Defensie vandaag bekend. Er blijkt internationale belangstelling te bestaan voor medegebruik van het schip, dat in NAVO en EU-verband een schaarse capaciteit is. De mogelijkheid wordt daarom onderzocht om het schip met andere landen te gebruiken. Het huidige bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam wordt na indienststelling van de Karel Doorman wel afgestoten.

JSS Amsterdam
De Karel Doorman (links) blijft, Zr.Ms. Amsterdam moet weg zodra de Doorman in dienst is gesteld. (Foto: Zr.Ms. Amsterdam)

Gereduceerde bemanning
Het JSS is ontworpen op basis van drie pijlers: vervoer van zware wapens, het ondersteunen van landoperaties vanuit zee met helikopters en bevoorrading op zee van marineschepen. De eerste twee pijlers vielen weg door de afstoting van gevechtstanks en doordat er onvoldoende helikopters en vlieguren zijn om het enorme vliegdek van het JSS tot zijn recht te laten komen.
Omdat alleen de derde pijler, bevoorrading op zee, zou blijven bestaan, wilde Hennis het JSS afstoten en een kleine tanker (van iets meer dan 100 meter) bouwen.Na bekendmaking van verkoop van het JSS bleek echter dat er internationaal veel interesse is voor gebruik van de eerste twee pijlers van het JSS. Zelfs Kamerleden werden hierover benaderd. De marine zal de Doorman nu toch in dienst mogen stellen en met het schip gaan varen als zijnde een bevoorrader. Hiervoor is slechts een bemanning nodig van 120 personen. Zodra landen strategisch zeetransport en/ of helikopterondersteuning vanaf zee nodig hebben, kan het JSS in internationaal verband worden ingezet. Het is dan goed mogelijk dat de betreffende landen wordt gevraagd om behalve het materieel (de te vervoeren wapens, helikopters, etc) ook het benodigde personeel te leveren.

Karel Doorman
De Karel Doorman bij aankomst in Vlissingen op 17 augustus 2013. (Foto: Koninklijke Marine)

Zr.Ms. Amsterdam presteert maar moet weg
Het bericht dat Zr.Ms. Amsterdam toch overeenkomstig de bezuinigingen van 2011 afgestoten wordt, kwam vandaag gelijktijdig met het bericht dat de Amsterdam, nu stationsschip in het Caribisch Gebied, 1450 kilo cocaďne heeft gevangen. De drugs vertegenwoordigen een waarde van ruim 40 miljoen euro.

Commandant van de Amsterdam, kapitein-ter-zee Hans Veerbeek, noemde de actie een groot succes. “Het onderscheppen van drugs is niet de enige belangrijke inzet, maar het maakt ons wel enorm trots.”

Hun vertrouwde schip wordt afgestoten, maar daar staat tegenover dat de bemanning van de Amsterdam ook de aanloopbemanning vormt voor de Karel Doorman.

Zr.Ms. Amsterdam
Eén van de laatste wapenfeiten van Zr.Ms. Amsterdam? Deze vandaag vrijgegeven foto toont Zr.Ms. Amsterdam in Caribische wateren. Op de voorgrond de RHIB die naast de go-fast met 1450 kg drugs ligt. De foto is gemaakt vanuit de NH-90 die de go-fast in eerste instantie tot stoppen dwong. (Foto: Koninklijke Marine)

Structureel meer geld voor Defensie
Voor het eerst sinds lange tijd komen er extra financiële middelen voor Defensie beschikbaar, structureel € 115 miljoen vanaf 2015. Hierbij ligt de focus op versterking van de operationele capaciteit, maatregelen ten gunste van het defensiepersoneel en werkgelegenheid in krimpregio’s.Van de € 115 miljoen euro die vanaf 2015 structureel extra beschikbaar komt voor Defensie wordt € 41 miljoen besteedt aan het terugdraaien of verzachten van e verder aangekondigde maatregelen die ingrepen op de operationele capaciteiten. € 25 miljoen komt ten goede aan het behoud van regionale werkgelegenheid en € 49 miljoen wordt gebruikt om het niet volledig uitkeren van de prijsbijstelling in 2014 op te vangen. De financiële problematiek neemt hierdoor af, van € 348 miljoen tot € 282 miljoen.

Vooral de Koninklijke Landmacht kan opgelucht ademhalen. De eerder geschrapte kazerne en het opgeheven bataljon ontspringen de dans. In de luchtmacht wordt extra geďnvesteerd door simulatoren voor Chinook en F-35.

Het Korps Mariniers hoeft op zijn beurt geen afscheid te nemen van de marinierscompagnie op Aruba. Sluiting van de marinierskazernes Van Gentkazerne én de Joost Dourleinkazerne blijft onveranderd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
AD: "JSS is miskoop"
JSS Karel Doorman
Bevoorrader Amsterdam
Bezuinigingen sinds '71
Marine in cijfers