Marineschepen.nl
 
   
 

Japan voert defensiebudget verder op


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 28-12-2021 | Laatst aangepast: 28-12-2021


Japan gaat komend jaar een recordbedrag investeren in zijn verdedigingsmacht. In de plannen van premier Kishida staat een bedrag van 41,7 miljard euro gereserveerd voor defensie. Het is het tiende jaar op rij dat de Japanse verdedigingsmacht er geld bij krijgt.

Hakugei
JS Hakugei is de tweede onderzeeboot van de Taigeiklasse, en werd in oktober te water gelaten. Deze onderzeeboten hebben geen AIP (luchtonafhankelijke voortstuwing) en hier hebben de oude loodzuurbatterijen plaatsgemaakt voor lithiumbatterijen. (Foto: Hunini; CC BY-SA 4.0)

De reden voor deze extra investeringen zijn hebben vooral te maken met de dreiging van nabijgelegen landen. Tokio vindt extra uitgaven nodig omdat China zich steeds assertiever gedraagt in de regio. In 2013 kondigde Japan ook aan extra te investeren in Defensie vanwege exact dezelfde reden.

In 2013 werd een bedrag van 170 miljard euro over vijf jaar uitgetrokken, hetgeen neerkomt op een jaarlijks budget van 34 miljard euro. De investeringen die voor 2022 gepland staan, overstijgen de plannen uit 2013 dus flink op financieel gebied. Destijds gebruikte Japan het geld onder andere voor zeven nieuwe destroyers en zes extra onderzeeboten.

Een tweede reden om meer geld te reserveren is het nucleaire programma van Noord-Korea. De Japanse Minister van Defensie gaf in een reactie aan dat de veiligheidssituatie in Azië met grote snelheid verslechtert en dat de uitgaven zich dus min of meer opdrongen.

Plannen
Grofweg richten de investeringen zich op onderzeebootbestrijding en raket- en luchtverdediging (IAMD).
Japan is van plan om te investeren in onder andere drie Kawasaki P-1 maritieme patrouillevliegtuigen, mijnen, Type 12 lichtgewicht torpedo's, Type 18 zwaargewicht torpedo's en Type 07 verticaal te lanceren raketten die een torpedo meer dan 30 km verderop in het water laat vallen, voor twee fregatten.

Het geld zal verder gebruikt worden voor de langeafstandsluchtafweerraket SM-6, die bedoeld is om (ballistische) raketten te onderscheppen, maar ook kan ingezet worden tegen schepen. Ook wordt geïnvesteerd in andere luchtverdedigingssystemen.

Op dit moment is het bereik van Japanse kruisraketten 100 tot 200 kilometer. Mitsubishi Heavy Industries is bezig met het ontwikkelen van kruisvluchtwapens met een bereik van meer dan 1000 kilometer, die letterlijk vanaf een platform te land, ter zee en in de lucht afgevuurd kunnen worden. Ook wil Japan de 41,7 miljard euro aanspreken voor de aanschaf van 12 F-35 en gaat men ook flink investeren op het gebied van cyberveiligheid.



Pacifisme
Met de nieuwe investeringen lijkt Japan weer een stap verder weg te zetten van de eigen pacifistische grondwet. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Japan formeer geen krijgsmacht. In plaats daarvan is er een 'zelfverdedigingsmacht', welke bepaalde wettelijke beperkingen kent qua omvang en mogelijkheden. Zo was het budget voor defensie lange tijd maximaal 1% van het BNP, maar gaat Japan daar nu voor het eerst overheen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Japan investeert meer