Marineschepen.nl
 
   
 

Russische destroyers en landingsschepen gedetecteerd bij Japan - op weg naar Oekra´ne?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-03-2022 | Laatst aangepast: 16-03-2022


De Japanse defensie heeft Russische landingsschepen gedetecteerd. De schepen voeren door de Straat van Tsugaru, in westelijke richting. Er zijn meer Russische marineschepen gespot bij Japan, maar deze beweging van landingsschepen is volgens Japan opmerkelijk. Volgens een woordvoerder van de Japanse defensie is het mogelijk dat ze naar Oekra´ne op weg zijn.

Peresvet
Peresvet in de Straat van Tsugaru. (Foto: Japanse defensie)

Vier Russische landingsschepen (Alligator- en Ropuchaklasse) zijn door de Straat van Tsugaru gevaren, dat maakte het Japanse ministerie van Defensie gisteren bekend. De schepen werden gevolgd door een Japanse P-3C Orion maritiem patrouillevliegtuig. Een van de schepen heeft veertien voertuigen op dek staan. De andere schepen hebben eventuele voertuigen benedendeks.Het gaat om de volgende vier schepen van de Pacifische Vloot:
• Oslyabya (Ropucha II)
• Admiral Nevelskoy (Ropucha II)
• Peresvet (Ropucha III)
• Nikolay Vilkov (Alligator)

De groep schepen werd al sinds dinsdagochtend 15 maart 0800 uur lokale tijd gevolgd, toen het 70 km oostnoordoost van Japan voer.Behalve de landingsschepen, voeren op 10, 11 en 14 maart ook andere Russische marineschepen door de Straat van Tsugaru en de Sojastraat. Het ging om onder andere zes Russische destroyers en drie onderzeeboten. Op 11 maart was Japan al bezorgd over de passage van de Russische schepen, gevolgd door een Japanse destroyer en mijnenveger.

Naar Oekra´ne?
De vraag is natuurlijk wat Rusland met de landingsschepen van plan is. Volgens een inlichtingen-update van het Britse ministerie van Defensie worstelt Rusland met de offensieve operatie door hevig Oekra´ense tegenstand en is Rusland eenheden aan het verplaatsen van onder andere de Pacifische Vloot. Een woordvoerder van de Japanse defensie werd volgens internationaal persbureau Reuters gevraagd of de schepen naar Oekra´ne op weg zijn, "dat is mogelijk", antwoordde de woordvoerder.

Daarmee is niet gezegd dat deze schepen ook daadwerkelijk die kant op gaan. De reis van Vladivostok in het oosten van Rusland naar Sebastopol op de Krim is bijna 11.000 km. Met de gebruikelijke vaart van deze schepen van zo'n 10 knopen, zouden de schepen (als ze onafgebroken op zee zijn) eind april of begin mei bij de Krim arriveren.

route
Vladivostok - Sebastopol, 10.806 km. (Kaart: Openstreetmaps, route: Ports.com)

Dat is ver, maar niet onhaalbaar. Er is echter een belangrijk obstakel: de Bosporus is gesloten voor Russische marineschepen en dus zullen zij niet naar de Zwarte Zee kunnen. Wil Poetin de doorvaart, mogelijk samen met een aantal fregatten in de Middellandse Zee forceren? Dat zou kunnen, maar is risicovol. En weegt dat risico op tegen de toegevoegde waarde van nog eens vier landingsschepen?

Het is echter ook mogelijk dat de schepen op weg zijn naar Tartus, SyriŰ, dat sinds de sluiting van de Bosporus is afgesneden van Russisch transport per marineschip.

Peresvet
De gele lijn is een ruwe schets van de vaarrichting van de schepen, de Zee van Japan in. De thuisbasis is in Vladivostok. (Foto: Google Maps, bewerking: Marineschepen.nl)

Op weg naar huis?
Misschien meest waarschijnlijk is echter dat de schepen op de terugweg zijn naar de thuisbasis Vladivostok. Want Rusland mag dan in oorlog zijn met Oekra´ne, Moskou en Tokio liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over de eilanden Koerilen. En net voorbij de Koerilen, in de Zee van Ochotsk, heeft een groot Russisch eskader de afgelopen maand geoefend. De Japanse defensie berichtte toen over 24 Russische marineschepen die achter een ijsbreker de Zee van Ochotsk binnenvoeren.

Daar waren ook Russische landingsschepen, waaronder de Oslyabya, bij. Tijdens oefeningen in die zee werd volgens het Russische ministerie van Defensie een Amerikaanse onderzeeboot weggejaagd.

Dit artikel wordt vanochtend aangevuld met meer informatiecomments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Landingsschepen bijna in Zwarte Zee