Marineschepen.nl
 
   
 

Houten Japanse mijnenjager gezonken na brand


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 11-11-2024 | Laatst aangepast: 11-11-2024


De Japanse mijnenjager JS Ukushima (MSC-686) is zondagochtend in brand gevlogen en een dag later gezonken, dat melden Japanse media. Het ongeluk vond plaats voor de kust van Fukuoka in het zuiden van Japan. Eén bemanningslid wordt vermist.

Ukushima
Alleen de boeg van mijnenjager Ukushima steekt nog boven water uit. Inmiddels is het schip onder water verdwenen. De mijnenjager had Shimonoseki als thuisbasis. (Foto: Japanse Kustwacht Fukuoka)

JS Ukushima is het achtste schip van de Sugashimaklasse, die in totaal uit twaalf mijnenjagers bestaat. De Ukushima werd in 2003 in dienst gesteld en is sindsdien actief in het opsporen en onschadelijk maken van mijnen.



De Ukushima zal deze taak in de toekomst niet meer kunnen uitvoeren. De brand ontstond zondag rond 09:40 uur vermoedelijk in de machinekamer, waarna deze snel oversloeg naar de rest van het schip. Een groot deel van de romp van het schip is gemaakt van hout omdat dit materiaal een minder grote magnetische signatuur heeft. Dit zorgde er echter voor dat de brand zich snel kon uitbreiden.



De bemanning dacht meerdere keren het vuur onder controle te hebben, maar de brand zou telkens opnieuw zijn opgelaaid, schrijft The Japan Times. Tijdens de brand waren er 45 bemanningsleden aanwezig op het schip. Het grootste deel hiervan werd geëvacueerd met behulp van mijnenjager en zusterschip JS Toyoshima die in de buurt was.

Ukushima
De bemanning van de Ukushima kon overstappen op de Toyoshima. Beide schepen zijn, net als de andere schepen uit deze klasse, van hout. De nieuwere Japanse mijnenjagers zijn van versterkt polyester, net als de huidige Nederlandse en Belgische mijnenjagers. (Foto: Japanse Kustwacht Fukuoka)

Vermist en verwond
Twee bemanningsleden kwamen in grotere problemen. De 33-jarige Koga Tatsunori wordt vermist, terwijl een ander bemanningslid naar het ziekenhuis is gebracht. Deze persoon is inmiddels stabiel, hij had rook ingeademd.

Tijdens de brand was het duo werkzaam in de machinekamer, waardoor het vermoeden dat de brand daar gestart is, vorm kreeg. Inmiddels is er een duikteam op poten gezet om naar Tatsunori te zoeken in het gebied.

Ukushima
De Ukushima brandde geruime tijd. (Foto: Japanse Kustwacht Fukuoka)

Gezonken
Nadat het vuur uren kon woeden, werd de situatie maandag nog slechter. De Ukushima kapseisde rond het middaguur lokale tijd. De boeg van het schip zou nog een tijdje boven het wateroppervlak zichtbaar zijn geweest. Even later zonk het schip in zijn geheel naar de bodem. Dit gebeurde ongeveer twee kilometer ten noorden van het eiland Oshima. Volgens geëvacueerde bemanningsleden waren er na de reddingsactie enkele explosies te horen vanaf het schip.

In 1966 gebeurde het voor het laatst dat een Japans marineschip zonk door een brand. De Japanse marine komt zo wel in het rijtje van marines die sinds augustus een schip zagen zinken. Eind augustus ging een Maleisisch marineschip ten onder nadat een gat in de romp was ontstaan nadat het onder water een object had geraakt. Een hydrografisch opnemingsvaartuig van Nieuw-Zeeland verdween een maand geleden in de golven.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Marineschip Maleisië gezonken

Nieuw-Zeelands marineschip gezonken

Noorse mijnenveger gezonken