Marineschepen.nl
 
   
 

Jeanette Morang wordt eerste Nederlandse vrouw met een 'admiraalsrang'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-06-2019 | Laatst aangepast: 12-06-2019


Aanstaande vrijdag 14 juni wordt kapitein ter zee Jeanette Morang bevorderd tot commandeur. Morang was al de eerste vrouwelijke commandant van een Nederlands marineschip, de eerste commandant van een fregat en vrijdag zal zij de eerste vrouw zijn die een admiraalsrang krijgt.

zeemijn
Twee marineofficieren die vaak in de media zijn geweest: Rob Bauer en Jeanette Morang. Bauer als hoogste militair van Nederland, luitenant-admiraal en commandant der strijdkrachten. Morang als eerste vrouw die het commando over een fregat had. Deze foto is echter uit 2007 toen Morang het commando overnam over Zr.Ms. De Ruyter van de scheidend commandant Rob Bauer. (Foto: Defensie)

Jeanette Morang heeft nu de rang van kapitein ter zee, vanaf vrijdag krijgt zij boven haar galons één ster en is zij commandeur. Daarmee treedt zij toe tot de marineofficieren met de hoogste rang: de vlagofficieren. Na commandeur volgt nog schout-bij-nacht, vice-admiraal en luitenant-admiraal.Geen andere Nederlandse vrouw ging de 54-jarige Morang voor. Die kans was ook klein, want Morang behoort tot de eerste vrouwen die toegelaten werden tot de reguliere officiersopleiding van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Tussen 1944 en 1981 konden vrouwen wel bij de marine aan de slag, maar dan als MARVA (Marine Vrouwenafdeling). Vrouwen werden tot 1983 toegelaten op het KIM voor alleen de verkorte opleiding en waren Aspirant Beroepsofficieren, Jeanette Morang behoort tot het eerste jaar dat als adelborst aan de volledige KIM-opleiding kon beginnen. De vrouwen voor haar schopten het maximaal tot kapitein ter zee.

Dat Morang bevorderd wordt tot commandeur is daarom geen grote verrassing. Haar naam werd al geruime tijd genoemd in het geruchtencircuit.


Niet eerder online gepubliceerde wervingsfilm uit 1989, met een hoofdrol voor Jeanette Morang (destijds 24 en luitenant ter zee der tweede klasse). (Beelden: Koninklijke Marine/ Nederlands Instituut voor Militaire Historie).

Morang kwam in 1997 voor het eerst in de schijnwerpers te staan omdat ze als eerste vrouw het commando over een operationeel schip had gekregen (eerder waren er MARVA's commandant van logementschepen). Tot en met 1999 was Morang commandant van Hr.Ms. Alkmaar, de mijnenjager van de gelijknamige klasse. Toen ze in 2007 de eerste vrouwelijke commandant van een fregat (Zr.Ms. De Ruyter) werd, stond ze nogmaals in de spotlights. Dit keer werd ze zelfs uitgenodigd voor de talkshow Pauw & Witteman.De afgelopen jaren werkte Morang in Den Haag. Na haar bevordering zal ze drie jaar lang de functie van Deputy Chief of Staff Operations bij het NAVO Maritime Command te Northwood in Engeland op zich nemen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Rangen marine