Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Johan de Witt en Snellius naar Bahama's


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-09-2019 | Laatst aangepast: 05-09-2019


Nederland stuurt twee marineschepen naar het door orkaan Dorian getroffen Bahama's. Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius zullen naar verwachting volgende week woensdag arriveren. Dat maakte Defensie vanavond bekend.

Snellius
Zr.Ms Snellius op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius en amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt worden momenteel beladen te Sint Maarten. Beide schepen waren voor de hulpverleningsoefening Caribbean Coast naar de West gereisd. In plaats van te oefenen gaan de schepen nu daadwerkelijk helpen, nu de Bahama's een hulpverzoek hebben ingediend.Beide schepen zullen volgende week woensdag 11 september bij de getroffen eilandengroep aankomen.

De Johan de Witt zal twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando, een marinierseenheid met twee snelle FRISC-boten en vier landingsvaartuigen, militairen van de genie, een landmachteenheid die gespecialiseerd is in civiel-militair optreden en twee specialistische duikteams meenemen. De Johan de Witt kan ook drinkwater maken.Deze middelen zullen goed van pas komen op de eilanden Grand Bahama en Abaco die grotendeels verwoest zijn en waar de infrastructuur, inclusief vliegvelden, weggevaagd zijn. De Snellius kan onderzoek doen naar de toegankelijkheid van de havens en kusten, zodat hulpschepen veilig kunnen afmeren.

Voor de oefening Caribbean Coast zouden ook Franse mariniers en militairen van het Duitse Seebataillon aan boord gaan, maar aangezien het nu ineens om inzet gaat, moeten er eerst duidelijke afspraken gemaakt worden met de betreffende internationale partners. Die gesprekken lopen momenteel, volgens een woordvoerder van de marine.Het Britse amfibische transportschip RFA Mounts Bay was, met Wildcat boordhelikopter en diverse vaartuigen, al in het gebied en is vanmiddag begonnen met het verlenen van noodhulp. De commandant van het schip spreekt van een catastrofe.

Ook het programma van een ander Nederlandse marineschip is aangepast door orkaan Dorian. Gisteren verliet het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter de Amerikaanse marinehaven Norfolk eerder dan gepland. Het schip moet, met andere Amerikaanse marineschepen, uitwijken voor de aanstormende orkaan.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hulpverlening Bahama's komt op gang
Zr.Ms. Johan de Witt

Zr.Ms Snellius

NL hulp hangt af van hulpverzoek Bahama's