Het kabinet schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het voor nu bij het besluit blijft om een fregat naar de Golfregio te sturen. Zr.Ms. De Ruyter bereidt zich momenteel voor op vertrek eind januari. Ondertussen lopen de spanningen op en werden Amerikaanse eenheden maandag in de hoogste staat van paraatheid gebracht, omdat een aanval onderweg ieder moment verwacht werd.
Zr.Ms. De Ruyter. (Foto: Defensie)
"Het kabinet is van oordeel dat Iran instabiliteit in de regio in de hand werkt en erkent dat majoor-generaal Suleimani, de bevelhebber van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRGC) die door een Amerikaanse raketaanval op 3 januari jl. om het leven is gebracht, daar een belangrijke rol in speelde," zo meldt de brief die gisteren aan de Kamer is gestuurd. Minister van Defensie Ank Bijleveld voegde daar gisteravond in het nieuwe praatprogramma Op1 aan toe dat de regering begrip heeft voor de uitschakeling van Suleimani door de VS, maar vraagt nog wel om een toelichting.
Oplopende spanningen
Sinds de aanval op de Iraanse generaal bijna een week geleden, zijn de gemoederen alleen maar verder verhit geraakt. Trump twitterde zaterdag dat er 52 doelen (inclusief culturele doelen) zijn geselecteerd en Iran maakte vandaag bekend dat zij 13 "wraakscenario's" klaarliggen. De minst erge variant zou nog altijd een "historische nachtmerrie" betekenen voor de VS.
Ondanks de oproep van onder andere de Europese Unie om geen geweld te gebruiken, is de verwachting dat Iran zal terugslaan op een geschikt moment. Wanneer dat zal zijn is niet in te schatten, sommige experts vermoeden dat er enige tijd over heen kan gaan, anderen hebben het over een aanval in de komende dagen.
Ondertussen lijken de beide partijen niet stil te zitten. Al vrij snel na de aanval op Suleimani meldde CNN dat er volgens insiders aanwijzingen waren dat de Iraanse eenheden met ballistische raketten in een verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. De VS stuurt zes B-52 bommenwerpers naar het eiland Diego Garcia, in de Stille Oceaan en grote Amerikaanse militaire transportvliegtuigen bewegen richting het Midden-Oosten.
Over verschuivingen op zee is minder gepubliceerd. Zeker is dat de taakgroep onder leiding van het vliegkampschip USS Abraham Lincoln terug is naar de VS en vervangen is door de groep USS Harry S. Truman, die inmiddels in de Arabische Zee is. Sinds vorige week is echter ook de Bataan Amphibious Ready Group onderweg, bestaande uit USS Bataan (een amphibous assault ship van de Waspklasse), USS New York (San Antonioklasse) en LPD USS Oak Hill (Harpers Ferryklasse) met duizenden mariniers, maar ook vliegtuigen en helikopters. Dit vlootverband was in december vanuit de VS vertrokken en stond op het punt om met de Marokkaanse marine te gaan oefenen in de Middellandse Zee toen het opdracht kreeg om door te varen naar de Golf.
Maandag, zo bericht CNN vandaag, werden de Amerikaanse eenheden in het gebied in hoogste staat van paraatheid gebracht nadat er indicaties waren dat Iran van plan was een aanval uit te voeren. De aanval die verwacht werd was er een met bewapende drones. Dus waren het volgens de Amerikaanse nieuwszender onder andere Patriot-batterijen die moesten uitkijken naar inkomende drones. De aanval bleef vooralsnog uit.
De Ruyter
Het kabinet blijft dus bij het besluit om Zr.Ms. De Ruyter naar de Golf te sturen in het kader van de EMASOH-missie. Wel belooft het de Kamer nader te informeren, als dat nodig is, in de brief die toch al was beloofd met antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer.
Het blijven dus onzekere tijden voor de regio én de bemanning van Zr.Ms. De Ruyter. De kans dat de crisis tegen de tijd dat het LCF in het gebied aankomt voorbij is, lijkt steeds kleiner te worden.