Marineschepen.nl
 
   
 

Kamervragen op komst over handelsrestricties Nederland en Taiwan


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 24-09-2020 | Laatst aangepast: 24-09-2020


Na berichtgeving van Marineschepen.nl gaat het CDA kamervragen stellen over de handelssituatie tussen Nederland en Taiwan, met betrekking tot de aankoop van radars. Thales Nederland, radarproducent uit Hengelo, is kandidaat om radars voor nieuwe Taiwanese fregatten te produceren, maar vanwege een zogenaamd Joint Communique tussen Nederland en China uit 1984 lijkt het voorlopig niet mogelijk dat Thales radars aan Taiwan mag verkopen.

APAR
APAR van Thales. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het Joint Communiqué verbiedt namelijk de verkoop van Nederlands militair apparatuur aan Taiwan, waar Marineschepen.nl gisteren over berichtte. CDA kamerlid Martijn van Helvert vindt dit Communiqué niet zinvol, als bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk wel wapentuig aan Taiwan mogen verkopen. Van Helvert gaat de Minister van Defensie om opheldering vragen en zou graag zien dat het Communiqué herzien wordt.



Geen wapenembargo met Taiwan, wel met China
In tegenstelling tot eerdere berichten op Marineschepen.nl, geldt er geen wapenembargo vanuit Nederland jegens Taiwan. Er geldt wel een wapenembargo jegens de Volksrepubliek China vanuit Nederland. Ondanks het feit dat Taiwan door de EU niet als onafhankelijke staat erkend wordt, geldt dit embargo niet automatisch ook voor Taiwan. Daarom zijn Nederland en China in 1984 een Joint Communiqué overeengekomen, waarin vastgelegd is dat Nederland geen toestemming zou verlenen aan nieuwe vergunningaanvragen voor de levering van wapens aan Taiwan. Uitzondering hierop zijn goederen voor onderhoud van militair materieel dat al voor 1984 verkocht is aan Taiwan.





Ongunstig voor Thales Nederland
Dit Communiqué kan Thales Nederland nu parten gaan spelen. Als het bedrijf geen toestemming krijgt om radars aan Taiwan te verkopen, dan zal de opdracht logischerwijs naar een ander bedrijf gaan. Het Amerikaanse Raytheon lijkt daarom op dit moment de beste papieren te hebben voor de productie van de radars, een andere optie is een Franse radar van Thales. Het zou niet de eerste keer zijn dat ‘Hengelo’ door het Communiqué een zakelijke kans misloopt. Eerder zagen we al dat bijvoorbeeld Frankrijk wel militair apparatuur aan Taiwan kon verkopen, terwijl Nederlandse bedrijven tegengehouden werden. Nu lijkt hetzelfde te gebeuren en dit is precies waar het CDA moeite mee heeft.



CDA wil het Communiqué herzien
Martijn Van Helvert, kamerlid namens het CDA, tweette op 23 september dat hij kamervragen zou gaan stellen over deze kwestie. Marineschepen.nl vroeg hem om nadere toelichting en tekende de volgende quote op uit de mond van het kamerlid: "Als we weten dat Taiwan radars wil kopen van Thales uit Hengelo, maar dat wordt verboden door een Communiqué, terwijl we vervolgens zien dat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk wel militaire apparatuur kunnen verkopen aan Taiwan, dan wordt de Nederlandse industrie uitgehold, zonder dat dit bijdraagt aan de wereldvrede. In dat geval moet het Joint Communiqué herzien worden." Verder merkte Van Helvert op dat "we elkaar binnen Europa moeten kunnen vertrouwen en dat Duitsland en Frankrijk toch ook geen schurkenstaten zijn. Als de reden voor het Communiqué is om China niet voor het hoofd te stoten, dan kan dat, maar dat moet Europa wel samen optrekken, anders is het Communiqué niet zinvol."


Kamervragen na het artikel van Marineschepen.nl dinsdag.

Tevens wees Van Helvert ons nog op de verbeterde relatie tussen Nederland en Taiwan. Hij benadrukte de naamsverandering van het Nederlandse Handels- en investeringsbureau in Taiwan, dat nu Nederlandse Bureau Taipei heet, als teken van een verbeterde relatie. De relatie tussen Nederland en Taiwan zou al lang niet meer alleen om handel gaan, waardoor een naamsverandering nodig zou zijn. China reageerde hier ontstemd op, omdat Peking landen verbiedt om een ambassade in zowel China als Taiwan te hebben. China beschouwt Taiwan nog altijd als een opstandige provincie en dus liggen zaken als een eigen ambassade gevoelig.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Taiwan geïnteresseerd in Nederlandse radars