Marineschepen.nl
 
   
 

Doorman en Rotterdam bezoeken Amsterdam, marine pakt draad voorzichtig weer op


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-07-2021 | Laatst aangepast: 02-07-2021


Corona heeft de Nederlandse eskaderreizen dit jaar behoorlijk dwars gezeten, maar de afgelopen week hebben Nederlandse marineschepen voor het eerst sinds maanden weer samen geoefend op zee. Om de week goed af te sluiten brengen Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Rotterdam een bezoekje aan Amsterdam.

Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Daar achter ligt Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Waar jarenlang cruiseschepen afmeerden, de een nog groter dan de ander, was het al ruim een jaar erg stil aan de Piet Heinkade in Amsterdam, op enkele werkloze riviercruiseschepen na.Toen vanmiddag plotseling twee grote grijze marineschepen afmeerden bij de Passengers Terminal, stopte menig voorbijganger om te kijken en werd de smartphone geraadpleegd om meer over die 'A833' en 'L800' te weten te komen.

Doorman
Links de Doorman, rechts Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het was niet alleen even wennen voor de Amsterdammers, ook voor de mannen en vrouwen aan boord van de Doorman en Rotterdam is een havenbezoek lang geleden, zo liet commandeur Ad van de Sande Marineschepen.nl vanmiddag weten. "Al sinds het begin van corona hebben we geen havens meer bezocht waar gepassagierd kon worden, maar het bezoeken van havens is wel een van de redenen om bij de marine te gaan. Daarom hebben we gekozen voor Amsterdam, waar we na een week op zee, binnen de richtlijnen van het RIVM toch de wal op kunnen. Natuurlijk hadden we graag meer van ons laten zien door middel van een receptie of een open dag, maar dat is nu in verband met corona niet wenselijk."Eskadervaren
Van versoepelingen was begin van het jaar nog geen sprake. Toen begon het eskader, onder leiding van eskadercommandant Van de Sande en zijn staf, aan een alternatieve eskaderreis. De oorspronkelijke reis naar onder andere Indonesië was toen al geannuleerd. Ook de veel sobere eskaderreis, naar onder andere Noorse wateren moest worden afgeblazen toen bemanningsleden al na korte tijd besmet raakten met corona.

"De schepen zijn daarna wel naar zee geweest om de gereedheid op peil te houden, maar niet in eskaderverband", zegt Van de Sande. "Nu is het merendeel van de bemanningen gevaccineerd en kunnen we weer naar zee."

Afgelopen week bestond het eskader uit drie schepen: de Doorman, Rotterdam en het M-fregat Zr.Ms. Van Amstel. Ook sloten mijnenjagers en een hydrografisch opnemingsvaartuig nog even aan. "Het varen in een verband is toch anders: dan moet je met elkaar communiceren en samen beeld opbouwen bijvoorbeeld. We hebben gezamenlijk de skills van het varen in verband opgehaald: radioverbindingen, bevoorraden op zee, schieten met verschillende wapensystemen."

Volgende week volgt het tweede deel en worden de oefeningen geavanceerder, zo laat Van de Sande weten.

Zr.Ms. Rotterdam in Amsterdam
Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Groter
Na het verlof moet de lijn worden doorgezet. Dan volgen meer oefeningen met het eskader en volgt in september deelname aan de grote internationale oefening Joint Warrior nabij Schotland. Zr.Ms. Van Amstel zal dan deel gaan uitmaken van het permanente NAVO-eskader SNMG1. Voorbereiding op SNMG1 is dan ook de reden waarom dat fregat het weekend op zee blijft en niet in Amsterdam ligt.

In 2022 moet Nederland ook op eskaderstaf-niveau laten zien wat het waard is, want dan zal Nederland het gehele jaar het commando krijgen over het NAVO-eskader SNMG1.

Karel Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Amsterdam en Rotterdam
Zover is het nog niet en ligt voor de bemanningen van de twee schepen een kort weekend Amsterdam voor de boeg. Zondag vertrekken de schepen weer naar zee. Ook dat zal vast opvallen. "We zijn zichtbaar", zegt Van de Sande, "Ik heb al veel foto's van onze schepen ontvangen. Maar we varen en oefenen weer. Dat vind ik het belangrijkste en daar ben ik erg blij mee."

Wie de marineschepen dit weekend niet van dichtbij kan zien in Amsterdam, kan in september ook naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, want dit jaar is de marine weer van de partij.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ook alternatieve eskaderreis in problemen

Oostreis geannuleerd