Marineschepen.nl
 
   
 

Doorman geeft laatste spullen af in Liberia


Bericht geplaatst: 24-11-2014
Laatst aangepast: 24-11-2014


De Karel Doorman is vanochtend aangekomen in Monrovia, Liberia. Hier lost het de laatste goederen die gebruikt zullen worden tegen ebola. Het JSS gaat dinsdag terug naar Nederland of BelgiŽ voor een tweede lading.

Karel Doorman
De Karel Doorman lost goederen in Monrovia, Liberia. (Bron: Facebookpagina JSS Karel Doorman)

Het logistiek ondersteuningsschip Karel Doorman is vanochtend aangekomen in de hoofdstad van Liberia. Monrovia is de vierde Afrikaanse haven op een rij. Eerder stopte het in Dakkar (Senegal) voor een logistieke stop, daarna ging het goederen afladen in de door ebola zwaarst getroffen landen. Het meerde vorige week woensdag af in Freetown (Sierra Leone) en vrijdag in Conakry (Guinee).De laatste offload van de Doorman zal zo'n 30 uur in beslag nemen. 25 voertuigen, 60 containers en 100 pallets aan losse goederen gaan van boord en worden verzameld op een afgesproken locatie, waar ze worden overgedragen aan hulpverlenende instanties.

Vanochtend kwam de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf aan boord van het Nederlandse marineschip, samen met de speciale ebola-gezant Hans Docter.

Ellen Johnson Sirleaf aan boord van de Karel Doorman
De Liberiaanse president Johnson Sirleaf op de brug van de Karel Doorman. In het midden de commandant van de Doorman KTZ Van den Berg, rechts Hans Docter. (Foto: Defensie)

Bevoorrading op zee
De Karel Doorman is behalve een transportschip ook een bevoorradingsschip. In die rol is het JSS afgelopen zondag ingezet. Toen werd middels een heuse bevoorrading op zee (BOZ) brandstof overgepompt naar het Britse marineschip RFA Argus, dat eveneens in het gebied is vanwege ebola. Tegelijkertijd werd middels de Merlinhelikopter van de Britten een zogenaamde VERTREP (vertical replenishment) uitgevoerd, waarbij droge goederen door de heli van dek werden getild en op de Argus werden geplaatst.

RFA Argus is met de bevoorrading op zee het eerste niet-Nederlandse marineschip dat door de Doorman is bevoorraad. Het eerste schip waarmee de Karel Doorman een BOZ uitvoerde was Zr.Ms. Tromp op 26 juni dit jaar. De verwachting is dat de Doorman na indienststelling vooral zal worden ingezet als bevoorradingsschip, omdat het Nederlands' enige marinetanker is.

RAS RFA ARGUS
De Karel Doorman bevoorraadt RFA Argus. (Bron: Facebookpagina JSS Karel Doorman)

Kerst in West-Afrika
Dinsdag zijn alle goederen gelost en vertrekt de Karel Doorman uit Monrovia richting een haven in Noordwest-Europa, waarschijnlijk in Nederland of BelgiŽ. Daar zal het schip de tweede lading met goederen oppikken. Afhankelijk van hoeveel tijd de Doorman nodig heeft om de nieuwe spullen te laden, mag de bemanning twee dagen naar huis. Dat zei commandant KTZ Peter van den Berg tegenover het ANP.

Half december zal de A833 weer aan de West-Afrikaanse horizon verschijnen en opnieuw goederen lossen. De Doorman is tijdens Kerstmis in West-Afrika.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
JSS Karel Doorman

DMAN lost in Sierra Leone
Video laden DMAN
Interview commandant DMAN
Doorman vertrekt binnenkort
DMAN mogelijk tegen ebola