Marineschepen.nl
 
   
 

Kabinet: ook Zr.Ms. Karel Doorman naar Rode Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-04-2024 | Laatst aangepast: 05-04-2024


Zr.Ms. Karel Doorman gaat volgende maand naar de Rode Zee. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten en maakte demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren vanmiddag bekend. De Doorman zal deelnemen aan de Europese missie Aspides.

DMAN
Zr.Ms. Karel Doorman op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Bijna twee maanden geleden kwam de optie om de Doorman te sturen ter tafel. Vandaag werd definitief besloten om het joint support ship naar de Rode Zee te sturen. Eerder was al bekend dat Nederland het verzoek had gekregen om een dergelijke capaciteit te leveren.Zr.Ms. Karel Doorman is het grootste Nederlandse marineschip en is ontworpen om schepen op zee te bevoorraden, om grote hoeveelheden goederen te vervoeren en om als basis op zee voor landoperaties te dienen. Daarnaast heeft het schip de ruimte voor een grote medische capaciteit.Het logistieke ondersteuningsschip wordt voor deze missie ingezet voor bevoorrading op zee en medische zorg. Daarmee zal het dus de fregatten en torpedobootjagers die deel uit maken van de Aspides-missie logistiek ondersteunen: zij kunnen al varende voorzien worden van brandstof, reserve-onderdelen en voeding. Mocht er zich een medische calamiteit voordoen, dan kunnen patiŽnten terecht op de Karel Doorman. Dat soort varende medische capaciteit is schaars in de regio.

De Karel Doorman neemt ook een helikopter mee: een Cougar.

Overigens is, zo laat Defensie weten, deze ondersteuning niet alleen voorbehouden voor de schepen van Aspides. Ook de schepen vallend onder de Amerikaanse operatie Prosperity Guardian, kunnen gebruik maken van de diensten van de Doorman. Ondanks dat de Doorman onder de vlag van Aspides vaart.

Lees hier meer over de Doorman in de Rode Zee: Rode Zee te gevaarlijk voor de Karel Doorman of is zo'n schip juist nuttig?

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Rode Zee te gevaarlijk of inzet Doorman nuttig?

Doorman mogelijk ook naar Rode Zee