De transformatoren van Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman moeten worden vervangen, dat meldt Defensie vanmiddag. Reparatie is niet mogelijk en de vervanging is een complexe klus. Daardoor zal het grootste Nederlandse marineschip een half jaar niet kunnen varen.
Zr.Ms. Karel Doorman op bezoek in Amsterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
In de transformatoren van de voortstuwing zijn scheurtjes gevonden, schrijft Defensie.nl. Deze scheurtjes kunnen kortsluiting veroorzaken. Veel meer wil Defensie vooralsnog niet kwijt, maar kortsluiting levert uiteraard een groot risico op, hierdoor kan bijvoorbeeld brand ontstaan.
Defensie benadrukt ook dat de problemen met de transformatoren niets te maken hebben met de problemen van de elektromotoren van de Karel Doorman. Deze elektromotoren gingen al snel na indienststelling stuk, terwijl zij normaliter decennia meegaan. De elektromotoren moesten uit het schip worden gehaald en later weer terug worden geplaatst. Om dat te kunnen doen, moest het dek van het schip open worden gesneden. Toen lag het JSS ruim een jaar tegen de kant.
Het is niet bekend gemaakt hoe de transformatoren nu van boord moeten, maar duidelijk is wel dat het een lastig karwei is. Volgens een Defensiewoordvoerder is het mede lastig omdat de transformatoren niet eenvoudig te bereiken zijn. Dat kost extra tijd.
De transformatoren zijn een belangrijk onderdeel in de hele voortstuwingsketen van het schip. De Doorman heeft een dieselelektrische voortstuwing; de dieselgeneratoren wekken stroom op en die moet worden omgezet om geschikt te maken voor de elektromotoren. Dat omzetten gebeurt door de transformatoren.
Volgens Defensie is met de bouwer van het schip, Damen, en de leverancier van de transformatoren, een plan opgesteld voor de vervanging.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.