Marineschepen.nl
 
   
 

Grootste Russische marineschip in Zwarte Zee, de Moskva, in brand geschoten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-04-2022 | Laatst aangepast: 14-04-2022


Het grootste Russische marineschip in de Zwarte Zee, de Slavaklasse kruiser Moskva, is woensdag iets voor 20:00 uur Nederlandse tijd in brand geschoten door Oekraïense strijdkrachten. Dat meldden verschillende Oekraïense bronnen. Het Russische staatspersbureau Ria Novosti heeft bevestigd dat er na een brand munitie ontploft is.

Moskva
Slavaklasse kruiser Moskva is 186,4 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 12.500 ton. De bemanning bestaat uit 480 personen. Lees hier meer over de Slavaklasse kruisers. (Foto: Russische marine)

Dit is een aangepaste versie - van donderdagochtend 14 april - meer updates onderaan

De Oekraïense geruchtenmachine werkt van klein naar groot, maar lijkt het nu bij het rechte eind te hebben. Eerst werd geclaimd dat patrouilleschip Vasiliy Bykov tot zinken was gebracht (dat bleek niet waar), daarna zou de Admiral Essen (fregat Admiral Grigorovich) getroffen zijn door Oekraïense Neptune anti-schipkruisvluchtwapens, maar daar hoorden we geen berichten meer over. Nu is het de beurt aan de Moskva. Deze kruiser is verreweg het grootste schip en een treffer zou dus veel symbolische waarde hebben.Het bericht dat de Moskva getroffen is, werd dan ook veel gedeeld op sociale media. Na de eerdere claims waren velen terughoudend, maar vannacht meldde het Russische persbureau Ria Novosti dat er munitie was onptploft aan boord van de "raketkruiser als gevolg van een brand". Ook het Russische staatspersbureau TASS meldt explosie en brand. Hoe die brand is ontstaan zou volgens de Russen nog moeten worden onderzocht. Dat antwoord klinkt aan Oekraïense kant als 'Neptune', het Oekraïense antischipkruisvluchtwapen.

Moskva
Tweet van Ria Novosti. (Bron: Twitter)

De schade is wel zo groot, zo melden de Russische persagentschappen, dat de voltallige bemanning de kruiser heeft moeten verlaten.

Luchtverdediging
Als de Moskva met succes zou zijn aangevallen, dat is waarschijnlijk maar een brand door andere oorzaken valt nog niet helemaal uit te sluiten, zou dat een prestatie van formaat zijn. De kruiser heeft namelijk in totaal 104 luchtverdedigingsraketten plus zes AK-630 CIWS'en en kan zich op papier goed verdedigen tegen de Neptune. Van die Neptune kunnen de Oekraïense strijdkrachten naar alle waarschijnlijkheid geen salvo lanceren, omdat zij waarschijnlijk een heel beperkt aantal van die missiles hebben. En een salvo is normaliter wel nodig om door die verdediging heen te komen. Maar zowel de Russen als de Oekraïense strijdkrachten hebben ons eerder verrast.

Onbevestigde berichten spreken van een actie waarbij een Bayraktar-drone op het schip werd afgestuurd. Afgelopen maandag had een Russisch marineschip, zo meldt Ria Novosti, nog zo'n drone van Turkse makelij neergehaald. Maar nu zou het een afleiding zijn, waarna vervolgens Neptune-raketten op de Moskva zouden zijn geschoten, waarvan er twee doel troffen.

Er zijn nog geen beelden gedeeld waar de brandende Moskva op staat. Er is wel een foto van een brandend marineschip dat wordt gedeeld, maar dat is een oude foto waarop een brandend Iraans marineschip te zien is. Overigens zou het schip in brand zijn geraakt toen het al donker was.Harpoon?
Veiliger wordt het niet voor de Russische Zwarte Zee Vloot. Want onlangs zegde de Britse prime minister Boris Johnson Oekraïne antischipwapens toe. Onduidelijk is nog om welke het gaat. De Royal Navy heeft weliswaar nog wat oude Harpoons, maar die zijn niet zomaar vanaf land in te zetten. Alternatieven zijn de (kleine) Sea Spear en (iets grotere, maar nog niet geleverde) Sea Venom. Voor die wapens komt de aanval van woensdagavond nog wel te vroeg, zo lijkt het.

neptune
De Neptune P-360. (Beeld: Zwarte Zee Werf)

Update 07:05 uur
Volgens een onbevestigd bericht op Telegram zou de kruiser aan bakboordzijde zijn geraakt, na de explosies zou het schip door het slechte weer water zijn gaan maken en vervolgens zou zijn gezonken. Andere berichten spreken van meerdere doden aan boord.

Update 07:15 uur
Het verlies van de Moskva is een enorme klap voor de Zwarte Zee Vloot. Het schip speelde weliswaar geen rol in het lanceren van kruisvluchtwapens op Oekraïne (want die heeft het niet aan boord) en is zo'n 40 jaar oud, de kruiser is wel het vlaggenschip. Het schip was verantwoordelijk voor luchtverdediging en nu blijkt dus dat het voor de Russische oppervlakteschepen niet veilig is om enigszins in de buurt van de Oekraïense kust te komen.

Update 08:30 uur
Het wachten is nog op nieuws over de staat van het schip: gezonken of nog drijvende. De kans dat het schip echt is gezonken, is aanzienlijk. Er zijn in het verleden meerdere marineschepen getroffen door een antischipkruisvluchtwapen, zoals HMS Sheffield tijdens de Falkland Oorlog en USS Stark in 1987 in de Persische Golf. Het laatste schip dat getroffen werd door antischipraketten was het Israëlische korvet INS Hanit. Dat schip en USS Stark overleefden de aanval, beide werden door één raket getroffen. Wat de impact van één missile is op een schip blijkt uit de vreselijke verhalen aan boord van de Stark, die alleen na vele uren brand- en averijbestrijding met hulp van bemanningsleden van een ander Amerikaans marineschip gered kon worden. Destijds werd ook gevreesd voor de ontploffing van munitie (het SM-1 magazijn), maar dat werd ternauwernood voorkomen.
De Sheffield ging na geraakt te zijn door één Exocet wel verloren. HMS Glamorgan werd eveneens door één Exocet geraakt, maar bleef drijven.

Uit de recente rapporten over het zinken van het Noorse fregat KNM Helge Ingstad in 2018 na een aanvaring blijkt wat een incident op zee van een bemanning vergt. De Noorse bemanning slaagde er ondanks de vele trainingen niet in om het schip te behouden.

De kans dat de Moskva is gezonken is dan ook groot.

Update 13:15 uur
Volgens Russische berichten zou de Moskva nog drijven en worden gesleept naar een haven. Het hoofdwapensysteem zou niet zijn beschadigd. Of deze berichten kloppen is niet zeker. Het is onduidelijk hoe het vuur onder controle is gekregen (want dat was het niet, anders ontploft er geen munitie) terwijl de bemanning was geëvacueerd. De bemanningsleden van het schip zijn immers juist de personen die brand en averij bestrijden.
Als het schip inderdaad is gered, zullen we het over niet al te lange tijd in een haven zien. Tenzij het nog voor die binnenkomst vergaat, want dat gebeurt ook weleens.

Update 14:55 uur
Pentagon-woordvoerder schout-bij-nacht b.d. John Kirby gaf vanmiddag iets over 14:00 uur Nederlandse tijd in een interview met CNN meer informatie over het incident. Kirby zei dat ook de VS niet exact weet wat er is gebeurd. "We schatten in dat er op z'n minst één explosie was aan boord van deze kruiser, een behoorlijk grote explosie die voor grote schade heeft gezorgd", zei Kirby. Volgens het Pentagon is het schip niet gezonken en op eigen kracht onderweg naar Sebastopol "ter reparatie". "Het schip opereerde zo'n 60 mijl ten zuiden van Odessa met andere Russische marineschepen. De explosie was groot genoeg voor andere marineschepen om assistentie aan te bieden, maar dat was blijkbaar niet nodig. Het schip is nu dus onderweg naar het oosten en we volgen het schip zo goed als kan."

Volgens Kirby is het zeker mogelijk dat het schip is geraakt, maar het zou ook kunnen dat er brand is ontstaan van binnenuit.

De Moskva is gezonken Lees hier meer.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Lot bemanning gezonken kruiser Moskva onbekend

De Moskva is gezonken

'Wat er ook is gebeurd met de Moskva, het is uiterst pijnlijk voor het Kremlin'

Nederlandse marine kent beschadigde kruiser Moskva al bijna 40 jaar

Grootste Russische marineschip in Zwarte Zee, de Moskva, in brand geschoten

'Russisch fregat Admiral Essen beschoten en zwaar beschadigd'

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog

Neptune

Waarom Oekraïne geen antwoord heeft op Russische schepen