Marineschepen.nl
 
   
 

'Kruisvluchtwapens voor marineschepen'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-05-2022 | Laatst aangepast: 30-05-2022


Defensie wil kruisvluchtwapens voor marineschepen aanschaffen. Dat, en meer, meldden De Telegraaf en NOS vanochtend. Met de vijf miljard extra is het ministerie van plan om ook meer F-35's aan te schaffen.

TLAM
Tomahawk van Raytheon is een subsoon kruisvluchtwapen (gaat dus niet sneller dan het geluid), maar vliegt erg laag en heeft een groot bereik. (Foto: US Navy)

Defensie wil investeren in vuurkracht en logistieke ondersteuning. Daarom worden Reaper-drones aangeschaft, komt er een raketsysteem voor de landmacht en worden meer Patriot-systemen besteld. Dat zou onder andere in de Defensienota staan die aanstaande woensdagochtend door minister Kajsa Ollongren wordt gepresenteerd.



Land attack cruise missiles
Bronnen meldden De Telegraaf en NOS dat er dus ook kruisvluchtwapens worden aangeschaft voor de marine. Om welke wapens het gaat is niet bekend, maar een expert die Marineschepen.nl sprak, vermoedt dat het om Tomahawk gaat.

De Amerikaanse Tomahawk is niet het enige kruisvluchtwapen dat doelen op land kan treffen. Frankrijk heeft bijvoorbeeld de enkele jaren terug nog ingezette MdCN met een bereik van meer dan 1.000 km. Andere Europese wapens hebben ook een modus waarin zij landdoelen kunnen aanvallen, al hebben die een korter bereik, zoals de Naval Strike Missile (NSM) uit Noorwegen: 185 km. Van Tomahawk zijn verschillende versies (ook anti-schipversies), de variant met het grootste bereik haalt 1.700 km.

De Tomahawk ligt echter vooral voor de hand omdat dit wapen in de Mk41 lanceerinrichting past van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF)'en (en straks ook in de Mk41 van de ASW-fregatten). Defensie wil investeren in wapens, zo schrijft De Telegraaf, die snel aangekocht en geïmplementeerd kunnen worden.

Sinds toenmalig minister van Defensie Henk Kamp in 2003, naast forse bezuinigingen, zijn plannen voor Tomahawks voor de LCF'en ontvouwde, is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van dat wapen voor de Nederlandse fregatten. Daaruit bleek dat er nauwelijks aanpassingen nodig zijn. Ook zou de afhankelijkheid van de Amerikanen voor de inzet van het wapen beperkt zijn; voor de nieuwere varianten is geen planningscel nodig die de VS heeft voor lancering van het wapen.

Wat wel nodig is, is een goedgevulde bankrekening. De Tomahawks kosten zo'n 2 miljoen dollar per stuk. En dat was dan ook een van de belangrijkste struikelblokken in de afgelopen 19 jaar. Die bankrekening is het probleem niet meer, Defensie krijgt er structureel 5 miljard euro bij en de helft van de nieuwe investeringen zou naar vuurkracht zoals kruisvluchtwapens gaan.

De aanschaf van kruisvluchtwapens staat, zeer waarschijnlijk, los van de vervanging van de Harpoon. Ook de Harpoon is een cruise missile, maar dan voornamelijk gericht op schepen. Defensie is op zoek naar een vervanger, maar rond dat project is het al geruime tijd stil.



SM-3?
Niet alleen Tomahawk behoort tot de mogelijke nieuwe middelen voor de marine. Ook de Standard Missile 3 (SM-3) zien we woensdag misschien terug in de Defensienota. In maart van dit jaar wezen minister Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat na vragen over de investeringen in vuurkracht, op de vijf maatregelen die Defensie had uitgewerkt in 2018 om invulling te geven aan de NAVO-prioriteiten. In het Nationale Plan van 14 december 2018 werd ook Maritime Ballistic Missile Defence genoemd. De marine moderniseert nu (deels) de LCF'en waardoor zij ballistische raketten in de ruimte kunnen zien. Van een investering in capaciteit om die raketten ook uit te schakelen, was het nog niet gekomen. Er is echter al wel veel gesproken en onderzoek gedaan naar de SM-3, die ook in de Mk41 lanceerinrichting van de fregatten past.

In de Defensienota zouden de keuzes op dat vlak bekend worden gemaakt.

VLS
MK 41 VLS Strike-length op de bak van een LCF. Hier zijn 40 cellen te zien (vijf Mk 41 VLS'en dus). Links is nog ruimte voor de zesde module. Deze uitbreidingsoptie is er voor het geval dat er naast de SM-2 en ESSM nog een derde wapen aan het schip wordt toegevoegd. Zoals een SM-3 (tegen ballistische raketten) of een Tomahawk kruisvluchtwapen. In het geval van een derde of vierde wapen was het volgens de ontwerpers beter om geen 40 maar 48 cellen te hebben. (Foto: MCD)

Mochten er inderdaad SM-3 raketten en kruisvluchtwapens worden aangeschaft die vanuit de Mk41 kunnen worden gelanceerd, dan wordt het krap in de lanceerinrichting van de LCF'en. Bij het ontwerp van de LCF'en was daar echter al rekening mee gehouden, er kan nog een extra Mk41 worden aangeschaft. Het is niet zeker of dat ook gaat gebeuren, maar zonder uitbreiding is er minder ruimte voor verdediging. Defensie had eerder aangegeven twee van de schepen niet te voorzien van de nieuwste radar en raketten voor zelfverdediging, die twee zijn daardoor kwetsbaar voor moderne antischipwapens. Toevoeging van Tomahawks en SM-3 maken de schepen wel tot belangrijkere doelen.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Helft LCF'en gemoderniseerd