Marineschepen.nl
 
   
 

M-fregatten verkocht aan Chili


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-02-2019 | Laatst aangepast: 13-02-2019


De laatste twee Nederlandse M-fregatten zijn verkocht aan Chili, dat meldt Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer vandaag via de Alle Hens. Zr.Ms. Van Amstel en Van Speijk zullen in 2024 en 2027 naar Zuid-Amerika gaan. De Chileense interesse was al langer bekend, zij hebben reeds twee M-fregatten in dienst. Kramer had meer nieuws in zijn column, onder andere over de reis naar de Oost in 2021.

Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk. (Foto: Defensie)

Update: In de oorspronkelijke publicatie van de Alle Hens van 12 februari 2019 stond een fout. De M-fregatten zijn niet verkocht, er is alleen een intentieverklaring getekend. Lees hier meer.

Chili is al langere tijd op zoek naar vervanging van de Nederlandse L-fregatten. Die lijkt nu te zijn gevonden met de aankoop van twee M-fregatten. Kramer maakt de verkoop vandaag bekend. "Onze 2 M-fregatten gaan naar Chili; één in 2024, het andere in 2027. Uiteraard gebeurt dat pas nadat we zelf nieuwe capaciteit in de haven hebben liggen," schreef de vice-admiraal in de Alle Hens.Over die nieuwe fregatten en de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen zei Kramer ook: "Zowel de nieuw te bouwen multifunctionele fregatten (MFF) als mijnenbestrijdingsvaartuigen (MBV) kunnen we samen met de Belgen binationaal bemannen." Deze schepen kunnen dus een Belgisch-Nederlandse bemanning krijgen. Dat is weer een nieuwe stap in de integratie van de Belgisch-Nederlandse vloot.

Tropenwit
Een beeld dat vervlogen leek. (Foto: Nicky Willaerts)

Eerste eskaderreis naar de Oost in 21 jaar?
Samen met België, maar wel met de huidige schepen, is het de bedoeling om in 2021 een reis naar de Oost te maken. Kramer: "Verder hebben we de intentie om, sinds lange tijd, weer een wereldreis om de Oost te maken die we in 2021 met Belgische en Nederlandse schepen willen gaan maken. Het opwerken van de expeditionaire eenheden staat daarbij centraal, maar ook in geopolitiek opzicht is zo’n reis zeer interessant."

Zo'n reis is uniek, want de laatste keer dat er Nederlands marineschip aan die kant van de wereldbol was, was in 2006 toen Zr.Ms. Tromp -moederziel alleen- een reis om de wereld maakte in verband met Ballistic Missile Defense (BMD)-tests. Nu wil de marine meerdere schepen sturen. Dat zou voor het eerst zijn sinds Fairwind 2000.

Al eerder waren deze plannen gedeeld, in oktober 2018 zei de Britse premier Theresa May dat een Nederlands marineschip in 2021 deel zou uitmaken van de Britse Carrier Strike Group met aan het hoofd vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Het is onduidelijk of de er nu Belgische en Nederlandse schepen aan dat eskader gaat toevoegen, in plaats van één. Of dat er een Belgisch-Nederlandse eskaderreis wordt gepland.


Video begint bij de aankondiging van de missie van HMS Queen Elizabeth


HMS Queen Elizabeth, gaat, zo kondigde de Britse minister van Defensie afgelopen maandag aan, via de Middellandse Zee, het Midden-Oosten naar de Pacific. Aan boord zullen Britse en Amerikaanse F-35's staan. De Britten zeggen naar de Zuid-Chinese Zee te gaan, het is niet bekend wat de Nederlandse plannen zijn. Eerder zei een marinewoordvoerder dat daar pas in 2020 meer duidelijkheid over zal komen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
M-fregatten toch nog niet verkocht

Interesse in M-fregatten

Chili zoekt vervanging

Fairwind 2000