Marineschepen.nl
 
   
 

Speciale eenheden van het Korps Mariniers te zien bij Videoland


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-10-2020 | Laatst aangepast: 28-10-2020


Vanaf 2 november is bij Videoland de nieuwe serie 'MARSOF: special forces van Nederland' te zien. In vijf afleveringen geeft deze nieuwe serie een bijzonder inkijkje in de wereld van speciale eenheden van het Korps Mariniers, de Netherlands Maritime Special Operation Forces (NLMARSOF).

M-squadron
M-squadron tijdens een oefening in Rotterdam. (Foto: Defensie)

Bijna een jaar geleden ontvingen vier 'kikkers' van het Korps Mariniers het Kruis van Verdienste omdat zij in 2011, als lid van Task Force Barracuda, tijdens geheime operaties schepen van Somalische piraten onklaar hadden gemaakt. De medaille-uitreiking was een van de spaarzame momenten dat de MARSOF een heel klein beetje zichtbaar was voor het grote publiek.In de nieuwe Videoland-serie wordt meer getoond van de speciale eenheid die in binnen- en buitenland wordt ingezet tegen o.a. terroristen, piraten en kapers. In persoonlijke interviews vertellen de mariniers meer over de opleiding en hun missies. Daarnaast worden unieke beelden vertoond van geheime operaties, bijvoorbeeld van acties tegen Somalische piraten, maar ook van een verkenningspatrouille in Afghanistan in de strijd tegen de Taliban, en van een undercover-operatie tegen terroristen in Arnhem.NLMARSOF
Het Korps Mariniers kent meerdere special forces-eenheden. Ze vallen allemaal onder de NLMARSOF, maar ze zijn verder onder te verdelen in het M-squadron en C-squadron.
Het M-squadron (in het verleden UIM en eerder BBE-M) houdt zich bezig met counter-terrorism. Zij zijn ingezet tegen kapers en terroristen, en werken dan in veel gevallen onder de Dienst Speciale Interventies (DSI) met speciale eenheden van de politie.
C-squadron kan ingezet worden voor uiteenlopende taken. Deze eenheid bestaat uit mariniers die zijn opgeleid tot special forces, plus de Mountain Leaders en de Special Forces Underwater Operators. Mountain Leaders zijn special forces die zijn getraind in oorlogvoering in de bergen en in arctische omstandigheden. Zij zijn ingezet in bijvoorbeeld de bergen van Afghanistan. De Special Forces Underwater Operators, ofwel kikvorsmannen, zijn gespecialiseerd in speciale amfibische operaties. Kikkers kwamen in actie tegen Somalische piraten.
Sinds 2018 worden alle NLMARSOF-operaties geco÷rdineerd door NLD SOCOM, Netherlands Special Operations Command.
'MARSOF: special forces van Nederland' is alleen te zien bij Videoland en wel vanaf 2 maandag november.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Medailles voor mariniers

Taskforce Barracuda tegen piraten