Marineschepen.nl
 
   
 

Marine besluit deze week over toekomst Marinedagen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-07-2023 | Laatst aangepast: 04-07-2023


Afgelopen weekend stond Den Helder weer in het teken van Sail en de Marinedagen. In totaal bezochten ruim 200.000 mensen het gecombineerde evenement. Nu de Marinedagen achter de rug zijn, kan de blik gericht worden op de toekomst. Hoe die er uit ziet, is nog niet bekend. Deze week zal in Den Helder een besluit worden genomen over de volgende Marinedagen, zo liet een woordvoerder desgevraagd weten aan Marineschepen.nl.

Marinedagen
Grote drukte op de Nieuwe Haven tijdens de Marinedagen 2023. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marineschepen.nl heeft, voor een volgend artikel, uitgebreid in de archieven van de Marinedagen gespit. Uit dat onderzoek blijkt dat de marine nu zo'n honderd keer een dergelijk evenement heeft georganiseerd en dat ook al bijna honderd jaar doet.Sinds de eerste naoorlogse Vlootdagen in 1953 werden, kwam dit evenement (met in 2008 de naamsverandering naar Marinedagen), bijna jaarlijks terug. Tot de Marinedagen in 2010 niet doorgingen in verband met bezuinigingen. Ook de andere krijgsmachtdelen organiseerden hun jaarlijkse open dagen anders. Het idee was bovendien om de verschillende open dagen van de krijgsmachtdelen te laten rouleren, in plaats van dat ieder krijgsmachtdeel afzonderlijk een eigen evenement organiseerde.Hierdoor en door de coronapandemie, gingen meerdere jaren voorbij zonder open dagen in Den Helder. Nu corona achter de rug is en de krijgsmachtdelen weer meer budget hebben, is de vraag: keren de Marinedagen weer jaarlijks terug?

Dat is nog lang niet zeker. Het budget mag dan geen obstakel meer zijn, afgelopen editie bleek wel dat het soms lastig is om schepen te openen voor publiek. Slechts vijf marineschepen waren te bezoeken. Niet eerder waren er zo weinig Nederlandse marineschepen open voor publiek tijdens de Nationale Vlootdagen of de Marinedagen. Dat had deels te maken met personeelstekort.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen