Marineschepen.nl
 
   
 

Tropische storm Isaac: extra mariniers naar Sint Maarten, de Friesland bereid zich voor op inzet


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-09-2018 | Laatst aangepast: 12-09-2018


Donderdag zal tropische storm Isaac over het Caribisch gebied trekken. Tot vandaag was Isaac een orkaan, inmiddels is het afgezwakt tot een tropische storm. Het centrum van de storm zal vermoedelijk over Dominica en Martinique gaan, maar ook Sint Maarten zal last krijgen van veel regen en wat wind. Vooruitlopend op de gebeurtenissen zijn veertig extra mariniers naar Sint Maarten verplaatst en is Zr.Ms. Friesland naar Curacao gevaren om zich voor te bereiden op noodhulp.

Dominica
Archiefbeeld. (Foto: Defensie)

Terwijl orkaan Florence de oostkust van de VS nadert, is Isaac op weg richting het Caribisch gebied. Florence lijkt alleen maar in kracht toe te nemen, Isaac is onlangs afgezwakt. Maar, zo melden weerbureaus, ook Isaac kan de komende dag weer een orkaan worden. De onzekerheid over het exacte pad en de kracht blijven, en gelet op de grote schade die ongeveer een jaar geleden werd aangericht op de Bovenwindse Eilanden, nemen Defensie en Sint Maarten het zekere voor het onzekere.Zr.Ms. Friesland
Op het moment dat meer duidelijk werd over orkaan Isaac, voer het stationsschip Zr.Ms. Friesland nabij de Bovenwindse Eilanden. De planning was oorspronkelijk dat het schip in die regio zou blijven, maar gelet op de aanstormende orkaan was dat onwenselijk. "Dan zou de Friesland door de orkaan heen moeten," zegt een marinewoordvoerder tegen Marineschepen.nl, "of zou de Friesland de orkaan moeten afwachten, terwijl de thuisbasis en het hoofdkwartier zich op Curacao bevinden. Daarom is besloten om het schip voortijdig terug te halen."Zr.Ms. Friesland bevind zich daarom momenteel op Curacao, waar het zich voorbereid op eventuele inzet. "Op Curacao hebben we orkaanpakketten voor het stationsschip. Die pakketten bestaan uit onder andere shelterboxen, medische spullen en drinkwater," aldus de woordvoerder. "De Friesland blijft in de haven de storm afwachten. Dan pas weten we wat de schade is. Het schip zal worden ingezet afhankelijk van de hulpvragen."

Voor eventuele noodhulp wordt de Friesland als eerste ingezet. "Zr.Ms. Pelikaan is 24/7 gereed, maar we hebben ook nog wat oefeningen en trainingen op het programma staan. Mocht het nodig zijn, zal ook de Pelikaan worden ingezet, want noodhulp gaat voor."

Mariniers
Mariniers op Sint Maarten na orkaan Irma. (Foto: Defensie)

Extra mariniers
Voor het Korps Mariniers is het uitzitten van de storm er niet bij. "Op Sint Maarten zijn er normaalgesproken 26 mariniers geplaatst. Op verzoek van het eiland zijn er veertig man extra van het 32e raiding squadron van Aruba aan de mariniers op Sint Maarten toegevoegd." Want hoewel Isaac een paar honderd kilometer ten zuiden van Sint Maarten zal passeren, wordt toch verwacht dat het eiland te maken krijgt met wind en veel neerslag. En dat terwijl de schade op Sint Maarten nog lang niet hersteld is na de ramp in september 2017.

Voor de inzet in 2018 worden de lessen die vorig jaar werden geleerd toegepast. Volgens de marinewoordvoerder was de mate waarin de hulpdiensten zelf slachtoffer zouden worden van een orkaan, niet voorzien. Ook het totale gebrek aan communicatie leverde grote uitdagingen op. Mede daarom heeft Sint Maarten nu al een verzoek om hulp ingediend.
De mariniers zullen zich bezighouden met ondersteuning van de hulpdiensten op gebied van veiligheid, ordehandhaving en het naleven van eventuele avondklokken.Internationaal contact
Ondertussen is ook veel contact met CDEMA, de internationale organisatie die zich bezig houdt met de organisatie van noodhulpverlening in het Caribisch gebied. Sinds gisteren is een Nederlandse liaison officer bij CDEMA geplaatst die zorgt voor contact tussen Commandant Zeemacht Caribisch gebied (CZMCARIB) en de organisatie op Barbados. Ook dat is een les van vorig jaar.

Vanuit Curacao is ook continu contact met de Franse mariniers op Martinique, Détachement Terre Antilles 33e RIMa. Zij zullen mogelijk het nodige te verduren krijgen en Defensie is ook gereed om hen te ondersteunen. Al ligt de focus van de ondersteuning in eerste instantie op Sint Maarten, Saba en St Eustatius. Daarnaast hebben de Fransen zelf ook marineschepen in het gebied die zich voorbereiden op de tropische storm Isaac.

De Royal Navy heeft het amfibische transportschip RFA Mounts Bay al enige tijd in de West. Juist vanwege het orkaanseizoen.


Dominica tijdens tropische storm Erika in 2015.

Dominica
De verwachting is wel dat er een hulpvraag komt van het straatarme Dominica. Daar zal de storm, of orkaan, overheen trekken en dat land werd in 2015 en 2017 ook al zwaar getroffen door een storm en orkaan. De schade in arme landen is door de kwetsbare gebouwen vaak groter. Vorig jaar kwamen 15 mensen om het leven door orkaan Maria, in 2015 35 door tropische storm Erika. In 2015 werden o.a. Nederlandse mariniers en Zr.Ms. Pelikaan ingezet om noodhulp te verlenen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Liveblog noodhulp orkaan Irma
Marine bereidt zich voor op orkaan Irma
Noodhulp aan Dominica
Bijstand na orkaan Ivan