Marineschepen.nl
 
   
 

Marine haalt M-fregat Zr.Ms. Van Speijk uit mottenballen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-05-2024 | Laatst aangepast: 16-05-2024


Zr.Ms. Van Speijk ligt sinds de zomer van 2021 werkloos tegen de kant in de Nieuwe Haven. Niet omdat er op zee niets te doen is, maar vanwege "ernstig personeelstekort" zo schreef Defensie destijds. Het M-fregat gaat echter weer uit conservatie worden gehaald.

Zr.Ms. Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk in de marinehaven van Den Helder enkele jaren terug. Hier is duidelijk te zien dat het schip hoger in het water ligt doordat er minder aan boord is. Zichtbaar is ook dat de SMART-S MK1 radar van de mast is gehaald. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dat de marine plannen heeft om de Van Speijk weer varende te krijgen, is op zich geen nieuws. Commandant Zeestrijdkrachten VADM Renť Tas zei dat in een interview eind 2022 al tegen Marineschepen.nl. Maar het bleef lang stil rond het M-fregat.Het personeelstekort is de afgelopen jaren niet afgenomen. Een bijkomende complicerende factor is dat een schip dat eenmaal in conservatie ligt, niet eenvoudig weer terug in de vaart te nemen is.

De marine heeft vorig jaar bedrijven uit de marine-industrie benaderd om samen met de Directie MateriŽle Instandhouding (DMI) werkzaamheden uit te voeren om het schip weer geschikt voor zee te maken. Deze werkzaamheden moeten later dit jaar starten, laat de marine weten aan deze website.Vijf fregatten tot 2031?
Wanneer het schip weer naar zee kan, is nog niet bekendgemaakt. Daardoor is ook onduidelijk of dit schip daadwerkelijk een uitbreiding van de onderzeebootbestrijdingscapaciteit zal vormen of eigenlijk Zr.Ms. Van Amstel zal gaan vervangen. In de transitiebrief naar de Tweede Kamer van mei 2023 schreef Defensie immers dat een van de twee huidige M-fregatten in 2026 uit dienst gesteld gaat worden.

In dat geval zullen beide fregatten slechts kort samen gaan varen, maar door de benodigde werkzaamheden aan de Van Speijk val ook niet uit te sluiten dat de schepen elkaar zullen aflossen. Op die manier belemmert het personeelstekort de plannen om de Van Speijk uit conservatie te halen niet.


De marine heeft hier nog geen uitsluitsel over gegeven.

Als de schepen elkaar gaan aflossen, zal het aantal operationele fregatten op vijf blijven steken tot het tweede ASW-fregat in dienst wordt gesteld: 2031.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Van Speijk gaat tegen de kant