Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse marinier in Noorwegen overleden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-02-2021 | Laatst aangepast: 17-02-2021


Een Nederlandse marinier is zaterdag overleden in Noorwegen. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee vandaag. De Marechaussee doet nog onderzoek.

mariniers
Mariniers in de eerste fase van de wintertraining in februari 2020. (Foto: Defensie)

Update: onderofficier der mariniers (42) was overleden aan hartstilstand.

Eenheden van het Korps Mariniers zijn momenteel in Skjold leir, Noorwegen, voor de Joint Arctic Training. De wintertraining zou eigenlijk een hoogtepunt krijgen in de vorm van de grote internationale oefening Joint Viking 2021, maar die werd in verband met een groot aantal coronabesmettingen bij Amerikaanse en Britse mariniers afgelast.Dat tegenvallende nieuws werd afgelopen zaterdag overschaduwd door het overlijden van een van de Nederlandse mariniers in Noorwegen. De Koninklijke Marechausssee meldde aanvankelijk alleen dat er een onderzoek gaande was naar de dood. Enkele dagen later bleek dat de onderofficier der mariniers overleden is aan een hartstilstand. Hij werd aan het eind van de middag gevonden in zijn bed, zo melden Noorse media.Nieuw kamp
Er zijn zeshonderd Nederlandse mariniers in Noorwegen. Zij hebben een nieuw kamp in Skjold leir, ten zuiden van Tromso en oosten van Bardufoss, als uitvalsbasis. Dit kamp werd vorig jaar geopend door de Nederlandse en Noorse ministers van Defensie. Het idee is om de Noorse en Nederlandse opleidingen verder te integreren. Nederlandse mariniers oefenen al sinds de jaren '70 in Noorwegen. Momenteel gebeurt dat vanuit een tijdelijk kamp, in 2024 wordt op dezelfde plaats een nieuwe basis neergezet.

Skjold leir
Het tijdelijke onderkomen van de Nederlandse mariniers in Skjold. (Foto: Defensie)

De mariniers die nu gebruik maken van het kamp zijn van het 1st Marine Combat Group (1 MCG) en zijn de eerste maanden van het jaar ondanks de pandemie in Skjold om "(gevechts)operaties onder arctische omstandigheden" te leren uitvoeren. De commandant van het 2 MCG beschreef vorig jaar op Defensie.nl de eerste fase als volgt: "We nemen onze mariniers mee op een geweldige ski-trektocht over uitgestrekte vlakten van sneeuw en ijs in winters Noorwegen. Het overwinnen van angsten en tegenslagen en het opzoeken van eigen grenzen maken ons weerbaar. Mentale weerbaarheid, incasseringsvermogen en stressbestendigheid, gecombineerd met het vertrouwen in eigen kunnen, maken dat we blijven functioneren, juist onder de meest extreme omstandigheden."

Die extreme omstandigheden waren er vooral in januari. Toen daalden de temperaturen in de regio meerdere keren tot -20 graden Celcius (de windchillfactor moet veel lager zijn geweest). Afgelopen woensdag was het 's nachts een graad of -14, maar verder was februari iets minder koud dan januari, met temperaturen rond -2.

Weinig goed nieuws
De marine heeft afgelopen week weinig goed nieuws kunnen melden. Afgelopen vrijdag werd naar buiten gebracht dat de marine heeft besloten om in verband met corona veel minder te gaan varen. Vrijwel alle schepen blijven binnen, tenzij er een dringende noodzaak is om toch te gaan varen. De eskaderreis Hybrid Archer komt daarmee tot een einde.

Dat betekent niet dat alle schepen "aan wal" wordt gehouden (zoals in een a-typische titel) op Defensie.nl werd gemeld. Zo is bijvoorbeeld mijnenjager Zr.Ms. Schiedam momenteel op zee (ten noorden van de Waddeneilanden) en voer Zr.Ms. Zeeleeuw vrijdag de Oostzee in. De bemanning van Zr.Ms. Van Amstel zit in quarantaine voor zij met de voorbereiding op de NAVO-inzet van deze zomer kan beginnen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen