Marineschepen.nl
 
   
 

Meer beelden van Russisch salvo met Kalibr-kruisvluchtwapens


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-03-2022 | Laatst aangepast: 23-03-2022


Gisteravond doken diverse beelden op van een salvo van Kalibr-kruisvluchtwapens, gelanceerd door een Russisch marineschip in de Zwarte Zee. Vanochtend heeft de Russische marine beelden vrijgegeven van een schip dat acht Kalibr's lanceert.

Buyan-M
Illustratie van een Buyan-M-korvet. De raketten werden gelanceerd middels de VLS achter de brug. De persoon die filmde stond op het bakboord seindek, naast de brug. (Foto: Russische ministerie van Defensie)

Vanuit de Zwarte Zee, niet ver van Sebastopol op de Krim, lanceerde een Russisch marineschip gisteravond rond acht uur acht Kalibr's richting Oekra´ne. Uit de beelden die gisteren werd verspreid, was niet duidelijk om welk type schip het gaat. Maar nu vanochtend de Russische marine de beelden heeft gepubliceerd vanaf het schip, is duidelijk te zien dat het een Buyan-M-klasse korvet is dat de Kalibr's lanceerde. De andere mogelijkheid was namelijk een Admiral Grigorovichklasse fregat, maar een dergelijk fregat lanceert de kruisraketten vanuit de verticale lanceerinrichting voor de brug. Bij de Buyan-M-klasse bevindt deze zich in de midscheeps.Een salvo van meer dan acht Kalibr's had dus niet mogelijk geweest; deze korvetten hebben ruimte voor maximaal acht van dit soort wapens.

Het is voor het eerst in deze oorlog dat Rusland de Kalibr's zo zichtbaar vanaf land afvuurt en er beelden van vrijgeeft. Mogelijk dat de Russische marine er voor de Russische doelgroep mee wil laten zien dat ook de marineschepen op deze manier worden ingezet.
Misschien dat ook voor een salvo is gekozen om te laten zien dat er nog volop met deze wapens op Oekra´ne wordt geschoten, terwijl eerder door experts werd gespeculeerd werd gewekt dat er niet veel meer van de Kalibr's op voorraad zouden zijn.De Kalibr is eigenlijk de benaming van het hele systeem en de Buyan-M-klasse kan ook voorzien worden van andere soorten raketten, bijvoorbeeld tegen schepen. Bij deze lancering gaat het specifiek om de 3M-14T, een kruisvluchtwapen dat ingezet kan worden tegen landdoelen en een enorm heeft: 1500 tot 2500 km.

Kalibr
Voor wie zich afvraagt of de Russische marineschepen ook vanuit de Krim nog doelen in Oekra´ne kunnen treffen, het antwoord is: ja. Als het bereik van deze wapens inderdaad 2500 km is dan is zelfs het Midden-Oosten, Noord-Afrika en West-Europa binnen bereik. Beide cirkels zijn niet perfect rond doordat de platte kaart van onze planeet naar het noorden toe meer is uitgerekt. (Kaart en radius: CalcMaps.com, bewerkingen: Marineschepen.nl)

Wat deze Kalibr's als doel hadden is niet bekend. Nadat het salvo was gelanceerd, werd in Krivoi Rog (hemelsbreed ongeveer 325 km ten noorden van Sebastopol) inslagen gemeld. Maar of er een link is met de Kalibr-lanceringen is niet bekend. Oekraiense autoriteiten vragen om zo min mogelijk te delen over inslagen van raketten en granaten, om de tegenstander niet te veel doelsinformatie te geven.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen