Marineschepen.nl
 
   
 

Meer hulp arriveert in Caribisch gebied


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-09-2017 | Laatst aangepast: 25-09-2017


Steeds meer hulp arriveert in het Caribisch gebied. Dit weekend kwam de Franse helikoptercarrier Tonnerre aan bij Sint Maarten en vandaag de Britse helikoptercarrier HMS Ocean. Eerder was Zr.Ms. Zeeland al begonnen met het verlenen van hulp aan het straatarme Dominica.

Catamaran
Het catamaran-landingsvaartuig van de Tonnerre levert goederen af op Sint Maarten. (Foto: Franse marine)

De twee grote Franse en Britse marineschepen zijn inmiddels begonnen met het leveren van hulp aan de door de orkanen Irma en Maria getroffen gebieden in de West. BPC Tonnerre richt zich voornamelijk op het Franse deel van Sint Maarten, HMS Ocean op de British Virgin Islands.De Tonnerre was op 13 september vertrokken uit Toulon met aan boord o.a. graafmachines, vrachtwagens, tankwagens, bulldozers en politievoertuigen, plus het nodige aan voeding en bouwmaterialen, 290 bemanningsleden en 300 mariniers. Middels vier helikopters (2 Puma's en 2 Caiman/ NH-90's), twee landingsvaartuigen en een EDA-R catamaran-landingsvaartuig kan hulp verleend worden op moeilijk toegankelijke plaatsen.

Zaterdag arriveerde de Tonnerre en begon direct met het ontladen van de goederen, gebruikmakend van de helikopters en landingsvaartuigen. Het schip hoefde daarom niet af te meren. Tegelijkertijd kon het, dankzij de uitgebreide faciliteiten aan boord medische hulp verlenen. In het gebied waren al twee Franse fregatten met helikopters.

HMS Ocean kwam vandaag aan in het getroffen gebied. Ook de Ocean bracht de nodige goederen naar de West, zoals 10.000 emmers, 5.000 hygiene kits, 500.000 waterzuiveringstabletten en meer dan 10 miljoen liter water. Met de komst van HMS Ocean werd het totale aantal helikopters vanuit zee zo ongeveer verdubbeld, want vanaf het vliegdek van het Britse vlaggenschip opereren drie Wildcats, vier Merlins en twee Chinooks.

In eerste instantie richt de Ocean zich op de British Virgin Islands, maar zal ook koers zetten richting het eiland Anguilla.Ondertussen is Zr.Ms. Karel Doorman, na een tussenstop in Portsmouth waar het goederen laadde voor de Virgin Islands, halverwege de route midden op de Atlantische Oceaan. Het schip kreeg de afgelopen dagen te maken met een storm, maar is inmiddels weer in rustiger vaarwater.

Zr.Ms. Zeeland was het eerste schip dat hulp verleende aan Sint Maarten, maar is nu al enige dagen actief voor de kust van het oostelijker gelegen Dominica. Dat eilandje was vooral getroffen door de tweede orkaan, Maria. De schade is daar veel groter dan op Sint Maarten en de Zeeland is met man en macht bezig om hulpgoederen te verspreiden over het eiland. Dat gebeurt middels FRISC en helikopter. Volgens de commandant van de Zeeland, KLTZ André van der Kamp, op Twitter heeft de Zeeland gisteren zo'n 4.000 rantsoenen en 5.000 liter water geleverd. De helikopter vervoerde 9 gewonden.

De drie grootste landen die hulp verlenen, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, zijn een militaire samenwerking overeengekomen om de noodhulp te coördineren.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen