Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenbestrijdingsvaartuigen zeker van 40mm Bofors


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-02-2021 | Laatst aangepast: 12-02-2021


De Bofors 40 Mk4 van BAE Systems stond al even op de illustraties van de nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen, maar nu is het zeker. BAE Systems en de Franse scheepswerf Kership tekenden het contract voor de bestelling van twaalf kanons.

Bofors
BAE Systems Bofors 40 Mk4 Naval Gun. (Beeld: BAE Systems)

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen zullen met de 40mm kanons een -voor dit scheepstype- behoorlijk stevig wapen hebben waarmee zij zee- en luchtdoelen onder vuur kunnen nemen. De Bofors 40 Mk4 is een vrij nieuwe model van de oude 40mm-familie van het vroegere Zweedse Bofors. Het wapensysteem is in gebruik sinds 2015 en in dienst bij de Braziliaanse, Zweedse en Finse marine. Het kanon heeft een vuursnelheid van 300 schoten per minuut en een bereik van maximaal 12,5 km. In het kanon is ruimte voor 100 granaten.Met de aanschaf van twaalf stuks voor BelgiŽ en Nederland is het voor het eerst sinds de jaren '50 dat Nederland een nieuw Bofors kanon krijgt. Die kanons, de 12cm Bofors, werden destijds aangeschaft voor de A- en B-jagers (Onderzeebootjagers) en twee daarvan werden in de jaren '70 overgezet op de GW-fregatten. Sinds de uitdienststelling van de GW's begin deze eeuw opereert de Nederlandse marine uitsluitend met Italiaanse kanons.Over enkele jaren komt daar dus verandering in. Zowel de fabrikant is nu voor zowel de Nederlandse als de Belgische marine nieuw, evenals een 40mm kanon. De filosofie vanuit het Belgisch-Nederlandse projectteam is echter dat de twaalf schepen een eigen familie vormen. Overigens was de minimumeis vanuit het projectteam een kanon van 30mm. Naval Group scoorde tijdens de aanbesteding extra punten toen het een 40mm kanon aanbood.

Het eerste kanon wordt door BAE Systems in 2024 geleverd aan Kership. In Frankrijk zullen de kanons worden geÔntegreerd en geplaatst. Hoewel mogelijk niet alle schepen volledig in Frankrijk zullen worden gebouwd, zoals eerder deze week bekend werd, worden ze wel allemaal afgebouwd in Bretagne.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Mijnenbestrijders in nieuwe fase