Marineschepen.nl
 
   
 

Belgische en Nederlandse schepen schaduwen Russisch schip


Bericht geplaatst: 25-11-2014
Laatst aangepast: 26-11-2014


Zr.Ms. Makkum heeft vandaag het Russische marineschip RFS Kaliningrad geschaduwd. Het landingsschip van de Ropuchaklasse was via de Noordzee onderweg vanuit de Zwarte Zee toen de Nederlandse mijnenjager het Russische schip volgde. De Kaliningrad werd vannacht door het nieuwste Belgische marineschip BNS Castor geschaduwd, dat sinds vorige week dinsdag voor het eerst wordt ingezet op de Noordzee.

kaliningrad
De Kaliningrad op 4 november in de Bosporus onderweg vanuit de Zwarte Zee richting de Middellandse Zee. (Bron: @YorukIsik)

RFS Kaliningrad is op de Noordzee door Zr.Ms. Makkum begeleid. Dat maakte Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Rob Verkerk vanmiddag via Twitter bekend. De Belgische marine zette haar nieuwste schip in: BNS Castor (Castorklasse).

Gisteravond werd de Kaliningrad op de Noordzee door BNS Castor opgewacht. De Castor is sinds dinsdag 18 november het zogenaamde Ready Duty Ship van de Belgische marine. Dit is de eerste operationele inzet van het patrouilleschip dat afgelopen zomer nog gedoopt werd.Na aankomst van de Kaliningrad in het Belgische interessegebied van de Noordzee volgde de splinternieuwe Castor de Rus. Vanochtend vroeg gaf de Castor, ter hoogte van Leiden, het Russische landingsschip over aan Zr.Ms. Makkum, waarna de Makkum achter de Kaliningrad aan ging. Vanmiddag was de Makkum weer terug in de buurt van Schagen om verder te gaan met mijnenjagen.

Zr.Ms. Makkum is één van de zes overgebleven mijnenjagers van de Alkmaarklasse.

Castor en Makkum
De routes van BNS Castor en Zr.Ms. Makkum van gisteravond en vandaag op Marinetraffic.com. (Bron: Marinetraffic.com)

Een jaar van huis
Het 112,5 meter lange Russische landingsschip verliet begin november de Zwarte Zee, waarna het aansloot bij het permanente Russische vlootverband in de Middellandse Zee. Na op 13 november afgelost te zijn door landingsschip Alexander Shabalin, voer het verder westwaards en bracht dit weekend een bezoek aan het Spaanse Ceuta. Daarna zette het koers richting de Oostzee, via de Noordzee.

Het landingsschip is een jaar van huis. In december 2013 voer het de Middellandse Zee binnen en in januari arriveerde het in de Zwarte Zee. Daarna verliet het schip de Zwarte Zee en werd het ingezet voor een missie bij Syrië. In februari keerde het terug in de Zwarte Zee. De kans is groot dat het schip een rol heeft gespeeld tijdens de crisis op de Krim, zo zou het op 7 maart vrachtwagens en pantservoertuigen op het schiereiland hebben afgezet.

Makkum
Zr.Ms. Makkum op de Noordzee. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ropuchaklasse
De Kaliningrad is een Project 775 "groot landingsschip" en werd in 1984 in dienst gesteld. Deze schepen zijn bedoeld voor amfibische operaties en dus in staat om mariniers en voertuigen te vervoeren. Er zijn diverse samenstellingen mogelijk van de landingseenheden. Eén van de mogelijkheden is 10 tanks en 225 mariniers. De vaste bemanning bestaat uit maximaal 100 personen.

Landingsschepen vormden bij veel marines in het verleden de kern van de amfibische vloot. De afgelopen decennia hebben dit soort schepen echter plaatsgemaakt voor Landing Platform Docks (LPD's) zoals de Johan de Witt en de Rotterdam. Deze schepen zijn veel groter en bieden veel meer mogelijkheden. Ook Rusland wil die kant op en bestelde helikoptercarriers met dok (LHD) in Frankrijk, gebaseerd op de Mistralklasse. Of deze nog geleverd gaan worden is maar de vraag. De Ropuchaklasse wordt overigens sowieso vervangen door de nieuwe Ivan Grenklasse.Andere Russische passages
Begin mei voer een Russisch eskader met vliegkampschip Admiral Kuznetsov via de Noordzee naar huis. Toen werden de schepen niet begeleid door de Koninklijke Marine. Later hebben Nederlandse marineschepen wel Russische schepen geëscorteerd toen zij door het Nederlandse interessegebied voeren.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alkmaarklasse
Castorklasse

Geen antwoord op Russen