Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum vindt Urkse vissers


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-12-2019 | Laatst aangepast: 01-12-2019


Duikers van de marine hebben vandaag twee lichamen geborgen van de vermiste vissers. De mannen van 41 en 27 waren donderdag met de viskotter Lummetje uit Urk, onderweg naar Den Helder toen hun schip zonk. Na drie dagen werden de vissers door duikers, die opereerden vanaf Zr.Ms. Makkum, gevonden in de stuurhut van de kotter.

Makkum
Zr.Ms. Makkum op archiefbeeld, het oudste Nederlandse marineschip en één van de Alkmaarklasse mijnenjagers. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Viskotter Lummetje verzond donderdagochtend rond 05:45 uur een automatisch noodsignaal. Het schip voer toen ten zuidwesten van Texel. Vermoedelijk was het schip plotseling gekapseid in het slechte weer. Hoe dan ook zagen de twee mannen aan boord geen kans om te ontsnappen. De Kustwacht, de KNRM en andere vissers zochten naar de twee bemanningsleden, maar behalve wat reddingsmateriaal werd er niets gevonden. Wel was de kotter zelf gevonden op de zeebodem, op een diepte van zo'n 14 meter, door Alkmaarklasse mijnenjager Zr.Ms. Makkum.Na een paar dagen slecht weer was het zaterdag voor het eerst mogelijk om het wrak te inspecteren. De mijnenjagers hebben daar de SeaFox I voor aan boord, een onbemand onderwatervaartuig van bijna anderhalve meter met vier schroeven. Dat vaartuig, met glasvezelkabel verbonden aan het schip, stuurt beelden door. Deze inspectie was belangrijk omdat kabels en netten in kaart gebracht moeten worden, voor dat duikers veilig op het wrak konden duiken.Vanochtend werd er door het duikteam, bestaande uit tien duikers van de Defensie Duikgroep (DDG) en bemanningsleden van de Makkum, gedoken op het wrak. De duikers wisten de twee vermisten te vinden en te bergen. De twee mannen werden gevonden in de stuurhut van het schip.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alkmaarklasse